Aangeboden door: Interpolis

Je bedrijfsauto verzekeren? Hier moet je op letten!

Foto: Pexels

Heb je een eigen bedrijf en rijdt jouw personeel in een auto van de zaak? Dan moet je niet vergeten om deze voertuigen te verzekeren. Zonder verzekering is het namelijk niet toegestaan om met de auto’s op de openbare weg te rijden.

Omdat het hier om zakelijke auto’s gaat, denk je waarschijnlijk al snel: Is een zakelijke autoverzekering verplicht? . Als je op zoek gaat naar zo’n verzekering, ontdek je dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn. Dit maakt het er niet makkelijker op. Om jou een handje te helpen, vertellen we je in deze tekst waar je op moet letten bij het verzekeren van een bedrijfsauto.

Kan ik een bestelauto particulier verzekeren?

Voor een zakelijke autoverzekering betaal je doorgaans een hogere premie dan voor een particuliere autoverzekering. Daarom vraag jij je mogelijk af of je jouw bedrijfsauto particulier kunt verzekeren. Dit hangt ervan af waarvoor je de auto gebruikt. Gebruik je het voertuig voor goederenvervoer, koeriersdiensten, personenvervoer of rijlessen ? Dan ontkom je niet aan een zakelijke autoverzekering.

Een bedrijfsautoverzekering is overigens niet verplicht. Er zijn namelijk situaties waarin een particuliere verzekering volstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als je jouw zakelijke auto jaarlijks voor minder dan 5000 kilometer inzet voor ‘overig’ zakelijk gebruik. Dit wordt door een verzekeraar als particulier gebruik beschouwd. Als dit het geval is, kies je voor een particuliere autoverzekering. Je bespaart dan namelijk (aanzienlijk) op de premie.

Manieren om jouw bedrijfsauto te verzekeren

Ben je er inmiddels uit of je jouw bedrijfsauto het beste zakelijk of particulier kunt verzekeren? Dan ben je er nog niet. Nee, want je moet namelijk ook nog een keuze maken uit de verschillende dekkingen die verzekeraars aanbieden. Bij het gros van de autoverzekeraars kun je vandaag de dag uit drie verschillende dekkingen kiezen: WA, WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco.

Als je met jouw bedrijfsauto de openbare weg op wilt, moet je deze verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Dit is opgenomen in de Nederlandse wet. Dankzij deze WA-verzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor de schade die je bij een ander veroorzaakt met de bedrijfsauto. Raak je betrokken bij een aanrijding? Dan kun je een claim indienen bij de verzekeraar. Dit kan overigens alleen voor de schade die je bij de tegenpartij hebt veroorzaakt. Schade aan jouw eigen auto wordt niet vergoed met een WA-verzekering.

Om ook schade aan jouw bedrijfsauto vergoed te krijgen, kies je voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco. Bij eerstgenoemde verzekering wordt schade aan jouw auto vergoed die het gevolg is van invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan storm en hagel, maar ook aan inbraak, diefstal of joyriding. WA + Volledig Casco wordt ook wel een allrisk autoverzekering genoemd. Dit komt doordat alle schade aan jouw auto vergoed wordt. Zelfs voor schade door een aanrijding die je zelf veroorzaakt hebt, richt jij je tot jouw verzekeraar. Besef je wel dat je een hogere premie betaalt als je kiest voor een uitgebreidere dekking.

Vergeet de voorwaarden niet

Wil je een bedrijfsauto verzekeren? Dan kijk je waarschijnlijk vooral naar de prijs en de dekking. Dit zijn inderdaad dingen waar je op moet letten, maar vergeet niet naar de voorwaarden te kijken. De ene verzekeraar hanteert namelijk andere voorwaarden dan de andere. Heb je een goedkope zakelijke autoverzekering gevonden met een goede dekking? Dan denk je mogelijk dat dit de beste keuze is. Toch hoeft dit niet het geval te zijn, want mogelijk zijn de voorwaarden minder gunstig. Verdiep je daarom ook in de voorwaarden. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

Nieuws

Meest gelezen