De baan ligt er troosteloos bij. Dat gaat veranderen. Alles gaat dit jaar op de schop.

AMBC beleeft het ‘jaar der jaren’ met bouw nieuwe accommodatie

De baan ligt er troosteloos bij. Dat gaat veranderen. Alles gaat dit jaar op de schop. Frens Jansen

Staphorst - Voorzitter van motorsportvereniging AMBC, Bé Veen, trapt op vrijdagavond 7 februari het nieuwe seizoen af. „Het wordt het jaar der jaren. Het hele terrein gaat op de schop. Alles gaat vlak.”

Vrijwilligers zijn al begonnen met het schoonmaken van het motorsportterrein aan de Spoordijk. Elke zaterdag steken actieve leden de handen uit de mouwen. Enorm veel zooi, die velen daar in de loop der jaren neerkwakten, wordt weggedaan. Rondom de baan is het een troep. Alles moet weg en alles moet vlak, inclusief de geluidswal om een totaal nieuw crossonderkomen aan te leggen. Dat moet allemaal dit jaar gebeuren. Daarom ook geen nieuwjaarscreceptie met plichtplegingen die tijd kosten. Nee, een kick off op vrijdagavond 7 februari. De start van een cross- en een werkjaar. Want oh, oh, wat moet er veel gebeuren.

Juridische strijd

De AMBC heeft een jarenlange juridische strijd achter de rug. Eerst met de gemeente Staphorst, toen met de buren, tot aan de Raad van State. De motorliefhebbers crossen al sinds 1979 op het terrein van de voormalige vuilstort aan de Spoordijk 2 in Staphorst. Eind 2014 bleek dat de vereniging zich niet aan de vergunning kon houden. Buren zeiden dit al jaren en ze eisten handhaving. De gemeente draaide het hek op slot.

Er moest een nieuwe omgevingsvergunning komen. Buren lagen dwars. Ze ervoeren jaren overlast en ze wilden simpelweg dat de AMBC op zou hoepelen. Na veel vijven en zessen en onderzoeken kreeg de AMBC een nieuwe omgevingsvergunning. De buren pikten het niet en stapten naar de rechter. Die besliste in het voordeel van de motorclub. Dat pikten de buren ook niet. Ze gingen juridisch een stapje hoger op: de Raad van State. Die gaf de gemeente gelijk, waardoor de vergunning in stand bleef en de club het hele terrein verbouwt om zo de overlast tot een minimum te beperken, een eis die in de vergunning staat.

Contact met buren

Zover zijn we nu. Het contact tussen een aantal buren en de AMBC is nihil. „We gaan nu keihard aan het werk om alles anders te maken. Eerst alles opruimen, dan gaat alles vlak en dan bouwen we een nieuw crossterrein dat aan alle eisen voldoet. Het wordt echt prachtig. Ik snap niet goed dat de buren nog altijd boos zijn. Op een gegeven moment moet je elkaar toch de hand reiken?”, zegt voorzitter Bé Veen. Het werk kost tonnen en veel gebeurt met eigen mensen. „Ik ben daar ongelooflijk trots op”, zegt de voorzitter.

Dit seizoen crost de club nog op een tijdelijk terrein langs de A28. Elk jaar, sinds eind 2014, moest de club een tijdelijke crossbaan zoeken. Begin volgend seizoen moet het eigen onderkomen aan de Spoordijk weer klaar zijn.