Jim Hamstra van Sight Landscaping haalt tussen geparkeerde fietsen onkruid weg met kokend water. Machines werken op zulke plekken niet.

Aa en Hunze mag chemisch gif tegen onkruid weer gebruiken. Toch kiest gemeente net als vier andere gemeenten in Drenthe en Groningen voor borstelen, hete lucht en water

Jim Hamstra van Sight Landscaping haalt tussen geparkeerde fietsen onkruid weg met kokend water. Machines werken op zulke plekken niet. Foto: Geert Job Sevink

Vijf gemeenten in Drenthe en Groningen houden het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen zoals glyfosaat definitief buiten de deur. Zij bestrijden onkruid op wegen en stoepjes met hete lucht, kokendheet water en borstelen.

Vijf jaar geleden verbood de regering het gebruik van bestrijdingsmiddelen door gemeenten. Maar het Gerechtshof in Den Haag bepaalde een paar maanden terug dat hier helemaal geen wettelijke basis voor bestaat. Die zaak was aangespannen door producenten van gewasbeschermingsmiddelen.

'Waterkwaliteit flink verbeterd'

Sec komt het er op neer dat gemeenten onkruid op wegen, stoepen en sportvelden weer te lijf mogen gaan met glyfosaat, dat ook wel bekend is onder de merknaam Roundup.

Het college van Aa en Hunze (Gemeentebelangen, VVD en Groenlinks) laat desalniettemin weten het chemische gif links te laten liggen. ,,Wij willen een groene duurzame gemeente zijn die inzet op versterking van de biodiversiteit. Het gebruiken van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen staat daar haaks op”, schrijft het college.

Aa en Hunze zegt dat de waterkwaliteit in de gemeente een stuk beter is sinds er is gestopt met Roundup. Onkruid op wegen en stoepjes wordt nu verwijderd met hete lucht, kokendheet water en door flink te borstelen.

Dat Aa en Hunze het chemische gif uitsluit, is doorgegeven aan de Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland. Die ijvert al langer voor een ban op chemische middelen tegen onkruid. Een oproep van Stadswerk aan gemeenten om, ondanks de uitspraak van het gerechtshof, geen glyfosaat te gebruiken is in elk geval door 67 gemeenten onderschreven.

Vijf gemeenten in Noorden

Naast Aa en Hunze gaat het in Drenthe om gemeenten De Wolden en Westerveld. In de provincie Groningen hebben gemeenten Oldambt en Groningen beloofd geen chemische bestrijdingsmiddelen meer in te zetten.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat gemeenten, sinds het verbod in 2016, glyfosaat sowieso aanzienlijk minder gebruiken. In 2018 gebruikten Nederlandse gemeenten voor 2219 kilogram aan glyfosaat, blijkt uit CBS-data. Dat is bijna 90 procent minder dan voor het verbod van chemische onkruidbestrijding op wegen en stoepjes.

In de provincies Drenthe en Groningen, blijkt uit de cijfers, wordt Roundup nog amper gebruikt door gemeenten. In 2018 - dat zijn de laatst bekende cijfers bij het CBS - gebruikten Drentse en Groningse gemeenten samen nog 8 kilo.