Dit is het plan. Buurt en gemeenteraad zijn tegen.

Buurt en gemeenteraad Staphorst strijden samen tegen bouwplan woonstichting Vechthorst, college is voorstander

Dit is het plan. Buurt en gemeenteraad zijn tegen. Streekredactie

Bewoners en ondernemers van de Ebbinge Wubbenlaan in Staphorst willen als belanghebbende partij deelnemen aan de zaak die woonstichting Vechthorst aanspant bij de Raad van State tegen het besluit van de gemeenteraad om de bouw van een wooncomplex af te wijzen.

Vechthorst wil een dubbele woning slopen en hier een gebouw met negen seniorenappartementen bouwen. De Omgevingskamer van de gemeente vindt dat het kan. Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst nam dit advies over. De raad stak er een stokje voor. Tot woede van Vechthorst.

De buurt en ondernemers in dé winkelstraat van Staphorst zijn faliekant tegen. Veel te groot en te weinig parkeerplaatsen in de al drukke straat, zijn de bezwaren. Een kleiner pand, met zes appartementen vindt de buurt wel acceptabel.

Vechthorst vindt plannen wel kunnen voor het pand

SGP, CDA en Gemeentebelangen, een nipte meerderheid, stemden begin september tegen, waardoor Vechthorst in het stof beet. Die stapt naar de Raad van State, want volgens het gemeentelijke beleid zou een dergelijk pand wel kunnen en dat is belangrijke munitie voor Vechthorst die ook vindt dat over dit complex en de aantallen woningen afspraken zijn gemaakt met de gemeente.

Bewoners en ondernemers wenden zich nu ook tot de Raad van State om aan de zaak deel te nemen, en wel als tegenstander van Vechthorst. Daardoor trekken de gemeenteraad en de buurt nu samen op tegen de woonstichting, terwijl B en W wel vindt dat het kan.

‘Blindgestaard op maximale mogelijkheden’

De buurt vindt het pand veel te groot, de privacy is in het geding, ze vrezen parkeerproblemen in de Ebbinge Wubbenlaan en van burgerparticipatie zou nauwelijks sprake zijn. Volgens de buurt rekt Vechthorst het gemeentelijk beleid maximaal op om haar zin te krijgen en heeft de stichting zich blindgestaard op de maximale mogelijkheden in plaats van te kijken of het ook allemaal kan op deze plek. Het woord is nu aan rechters van de Raad van State.