De Rank wil muur van lichtjes voor de kerk creëren

Kerk van Hervormde gemeente De Rank in Staphorst Streekredactie/ Eelco Kuiken

Staphorst - Hervormde gemeente De Rank in Staphorst is van plan om met Pinksteren een kunstwerk voor de kerk neer te zetten, bestaande uit hole stenen, waar kerkleden zelf en voorbijgangers een kaarsje in kunnen zetten.

Bovenop de muur van lichtjes die zo'n drie meter hoog wordt, wordt van gaas en kalk een soort wolk geplaatst. De Geest overstijgt de kerk, zo heet het project dat kerkleden in het pinksterweekend oprichten. Daarna halen ze het kunstwerk weer weg.

Waxinelichtje

Het doel is simpel: voorbijgangers kunnen ook een waxinelichtje in de holle stenen plaatsen, zodat er een muur van flakkerende lichtjes ontstaat. Op veilige afstand, in verband met corona, kunnen ze dan even mijmeren bij het Feest van de Geest dat Pinksteren is. „Zie het maar als een soort statement in deze coronatijd. De Geest is groter dan het virus”, zegt dominee Jan Gerrit Zomer van hervormde gemeente De Rank. Volgend jaar zomer hoopt Zomer na zestien jaar Staphorst met emeritaat te gaan.

Schildering

Aanvankelijk was het plan om kunstenares Louise Braam uit Den Haam een schildering in de kerk te laten maken die ook alles te maken zou hebben met de uitstorting van de Heilige Geest. Door corona kon dit niet doorgaan. Daarom is gekozen voor een alternatief.