Aanleg van glasvezel.

Delta Fiber wil glasvezel aanleggen in Balkbrug

Aanleg van glasvezel. BUN/ Michiel Kolle

Balkbrug - Veel dorpen en steden in de regio gingen al voor, maar ook Balkbrug komt nu in aanmerking voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Als de komende weken blijkt dat er genoeg animo is, gaat later dit jaar de schop de grond in.

„Het is de toekomst, dat zie je maar weer tijdens deze lockdown”, zegt Maria Compagner van Plaatselijk Belang Balkbrug. 

Balkbrug maakt deel uit van een groep dorpen in de gemeente Hardenberg waar glasvezelbedrijf Delta Fiber het netwerk wil gaan aanleggen. Woensdag 3 maart was er een online informatieavond waarop inwoners zich lieten bijpraten over de plannen. Voorwaarde is dat per dorp 35 procent van de huishoudens zich voor 21 april aangemeld heeft en een abonnement heeft afgesloten bij één van de vijf aanbieders. Met behulp van onder meer plaatselijke ambassadeurs wordt er de komende weken campagne gevoerd om dat percentage te halen. Lukt dat, dan begint de aanleg na de zomer en is het hele gebied eind 2022 voorzien van een glasvezelnetwerk. Dat moet zorgen voor een snellere en stabielere internetverbinding met meer capaciteit dan de huidige netwerken. 

Plaatselijk Belang Balkbrug was al in een eerder stadium betrokken bij de plannen van Delta Fiber. „Wij staan er natuurlijk achter”, vertelt Maria Compagner. „We hebben een soort werkgroep gevormd waarmee we gekeken hebben of er draagvlak is voor glasvezel. Dat bleek het geval. Natuurlijk zijn de reacties wel verschillend. Voor mensen die internet alleen maar gebruiken om te mailen en wat websites te bekijken is de huidige verbinding voldoende. Maar er zijn ook genoeg mensen die het nog liever vandaag dan morgen aangelegd zien worden. Wij wonen zelf in het buitengebied en onze verbinding is heel slecht. En ook voor scholen kan het een grote stap vooruit zijn. Het is hoe dan ook de toekomst, dat zie je maar weer tijdens deze lockdown.”

Dat laatste beaamt directeur Mirjam Brink van basisschool CNS. ‘Wij zijn al vroeg meegenomen in een klankbordgroep en we hebben meteen aangegeven dat wij het heel graag willen. De leerlingen maken heel veel gebruik van laptops en tablets. Als de internetverbinding dan niet goed is, dan is dat heel lastig. Onlangs hebben we de internetsnelheid bij onze huidige provider verhoogd en dat scheelt wel een stuk. Op dit moment lopen we nog niet heel erg tegen problemen aan, maar dat kan in de toekomst natuurlijk wel gebeuren. Wij zijn er dus groot voorstander van.”

Ook de gemeente Hardenberg ondersteunt de campagne. Met een videoboodschap sprak wethouder Jan ten Kate de deelnemers aan de online informatieavond woensdag moed in. “Dit is een kans, laat hem niet lopen. Ga ervoor met z’n allen.”

Meer informatie is te vinden via de website gavoorglasvezel.nl

 

Door Erwin Dijk