Gerhard en Colet van Hou2use laten hun creatieve geest de vrije loop.

Gerhard van Dijkhuizen en Colet Scheper uit Zuidwolde maken kunstwerken van gebruikt hout

Gerhard en Colet van Hou2use laten hun creatieve geest de vrije loop. Artizzl Media / Peter Nefkens

Zuidwolde - Het is kunst, het is duurzaam, het is een hobby, maar het zou mooi zijn als ze er op termijn hun boterham mee kunnen verdienen. Gerhard van Dijkhuizen en Colet Scheper uit Zuidwolde maken kunstwerken, van gebruikte houten panelen of laminaat, die inmiddels bij veel mensen aan de muur hangen.

Met Hou2use is het stel ineens zelf aan het ondernemen geslagen. Met dank aan corona, want daardoor zijn de plannen in een stroomversnelling gekomen. „We doen het vooral omdat we het leuk vinden, wij willen goede en mooie producten leveren en krijgen tot nu toe alleen maar leuke reacties”, laat Gerhard weten. Ze kennen elkaar al sinds de basisschool, toen ze op De Hoeksteen in Zuidwolde zaten. Ze gingen elk hun eigen weg, maar kwamen elkaar later weer tegen. Colet woont in Zuidwolde, Gerhard nog in Zwolle, maar heeft een verhuizing gepland. Al zijn ze nu ook al volop samen een het creëren in Zuidwolde in de kelder, die nu atelier is geworden.

Smoothiebar of tostiservice

Gerhard is zelfstandig data-analist, Colet apotheekmedewerkster. Op de woensdag- en vrijdagmiddag zijn ze allebei vrij en is er volop tijd voor creatieve uitspattingen. „We hebben het er vaak over gehad om samen iets op te pakken wat energie geeft. We dachten aan een smoothiebar of tostiservice, maar we hadden nooit het gevoel dat dit het was. In deze coronatijd heb ik thuis veel geklust. We liepen samen door de Leen Bakker en zag daar een grote landkaart voor aan de wand. Ik dacht: dat kan ik zelf ook wel maken”, zegt Gerhard.

In plaats van een landkaart, hangt er nu een skyline van New York bij Gerhard thuis aan de muur. „Die heb ik uit een oud tafelblad gezaagd. We kwamen tot de conclusie dat we veel creatiever zijn dan gedacht.” Colet knikt: „Ik hield altijd al van tekenen, dus dat paste precies.” Gerhard vindt zichzelf als afgestudeerd wiskundige meer een kunstenaar dan een boekhouder. „Een wiskundige speelt met cijfers, een boekhouder schrijft op. De wiskundige geest is heel creatief.”

Kost veel tijd

Volgens de twee is talent belangrijk, maar moet je uiteindelijk veel tijd investeren om je te ontwikkelen. „Ik ben al twee maanden lang 30 uur per week bezig met Hou2use. Je merkt gewoon dat de techniek verbetert. Eerder pakte ik een plank om maar wat op te schilderen, nu pak ik een plankje van een oud tv-meubel en heb dan al bedacht om er een hond op te schilderen.”

Volgens Colet maakt het hout ook de tekening, waarbij ze verwijst naar de structuren in bijvoorbeeld laminaat. Gerard: „Normaal gaat gebruikt laminaat naar de stort. Wij zoeken gratis spullen op internet en maken er wat moois van. We hebben net tien vierkante meter laminaat op de kop getikt, daar heb ik een tafel van gemaakt.”

Verkoop

De kunstwerken die ze maken worden onder meer via Catawiki verkocht, de online veiling met wortels in Assen. „Dat levert soms 80 euro voor een werkstuk op, maar ook wel eens 2 euro. We doen dat ook om een beetje in beeld te komen”, legt Gerhard uit. Ze geloven heilig in het concept, maar hebben geen haast.

De komst van het coronavirus betekende dat Colet en Gerhard sneller met hun houtkunst aan de slag gingen. „Wij zoeken voor elk probleem een oplossing, we zijn ook vrij nuchter en raken niet snel in de stress. We willen er wel uithalen wat er inzit. Het is nog nooit zo donker geweest of het wordt wel weer licht”, vindt Colet.