Langs de barakken in Sandbostel.

Initiatiefnemer Talen wil schoolklassen meenemen naar Neuengamme

Langs de barakken in Sandbostel. Streekredactie / Eelco Kuiken

Staphorst - Roelof Talen, een van de initiatiefnemers van de trip die vijftig Staphorsters vrijdag maakten naar voormalige-concentratiekamp Neuengamme, hoopt volgend jaar met Staphorster schoolklassen naar het kamp te gaan.

Het is volgens Talen belangrijk dat ook de jeugd weet wat er in de oorlog in de gemeente Staphorst is gebeurd. Een directeur van een van de vijf Scholen met de Bijbel in Staphorst laat weten dat er dan wel sponsoring moet loskomen. Zo’n trip is duur, rond 50 euro per persoon, en dat is lastig voor de scholen. Behalve het geld moeten de kinderen er ook een dag voor uittrekken. Neuengamme ligt bij Hamburg en dat is ruim 300 kilometer.

Monument

Talen hoopt ook een klein, apart monumentje te kunnen oprichten voor de groep van twintig Staphorster slachtoffers die in 1944 en 1945 in Neuengamme of een van de buitenkampen om het leven kwamen. Putten heeft ook een eigen monument. Tijdens een razzia in dit dorp op de Veluwe kwamen 552 mannen om het leven. De directie van kamp Neuengamme die alle medewerking wil verlenen aan iedereen die komt, onderhoudt warme banden met Putten en ook met de Historische Vereniging Staphorst bestaan goede contacten.

De Historische Vereniging Staphorst was samen met Roelof Talen organisator van de eerste georganiseerde reis naar Neuengamme. Talen vond het hoog tijd dat 75 jaar na de razzia van Staphorst die twintig mannen het leven kostte, er een georganiseerde reis van belangstellenden en nabestaanden naar het kamp zou gaan om ter plekke te herdenken.

Er was trouwens niemand van het gemeentebestuur bij. Burgemeester Theo Segers had zich opgegeven om mee te gaan, maar hij moest wegens andere verplichtingen afzeggen. Hij liet wel een boodschap voorlezen in de bus.

Aanslag

In de avond en nacht van 30 op 31 augustus gaat de politie per bus door de gemeente om twintig mannen op te pakken. Dit naar aanleiding van een aanslag op commandant Hopman van kamp Beuglen. Hij wordt door een verzetsgroep in zijn kaak geschoten, maar overleeft de aanslag wel. De mannen worden als represaille gevangen gezet in Kamp Amersfoort. Het zijn twintig middenstanders. Als er op 6 september nog een aanslag is op SS’er Van der Schatte Olivier in de Staatsbossen, gaan de twintig Staphorsters meteen op transport naar Neuengamme. Niemand keert terug.

In de reportage die maandag in deze krant verscheen naar aanleiding van de emotionele reis, zat een foutje. De naam van Trijn Kosters-Smink was niet goed opgenomen. Zij is de kleindochter van slager Jan Bloemert die ook overleed en ze was mee om haar opa te herdenken. Trijn liep op dezelfde plek rond als haar grootvader 75 jaar geleden.