De nieuwe burgemeester van Staphorst wordt Jan ten Kate uit Koekange.

Partijloze man van de streek, Jan ten Kate (56), wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Staphorst. 'Ik spreek de taal van de mensen. Letterlijk'

De nieuwe burgemeester van Staphorst wordt Jan ten Kate uit Koekange. Foto: Norah v.d.Poel

Jan ten Kate (56) uit Koekange wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Staphorst. Dat heeft de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad vanavond laten weten. Op vrijdag 28 mei vindt de installatie plaats.

Ten Kate, getrouwd en vader van twee kinderen, was van 2010 tot december 2018 wethouder in de gemeente De Wolden en daarna in de gemeente Hardenberg. In De Wolden was hij wethouder namens Gemeentebelangen, in Hardenberg voor de lokale partij Hardenberg op Koers.

„Ik ben geen lid van een landelijke politieke partij. Een van de criteria was onafhankelijkheid. Dat ben ik”, aldus Ten Kate die vanavond blij verrast reageerde op de voordracht die de voorzitter van de vertrouwenscommissie Erik Hattem uitsprak. „Het was een spannende dag. Ik wist dat ik bij de laatste twee zat.”

Man van de regio

Jan ten Kate noemt zichzelf een man van de regio. Boer in Koekange, wethouder in De Wolden en Hardenberg. En nu dus burgemeester van de gemeente Staphorst. „Ook een gemeente die net als Hardenberg en De Wolden de Reest als grensrivier heeft. Ik kom hier uit de streek en ik spreek letterlijk de taal van de mensen. Daarom heb ik gesolliciteerd. Ik denk dat dit een voordeel is. Ik ken Staphorst en ik wil de gemeente nog veel beter leren kennen.”

De nieuwe burgemeester gaat naar eigen zeggen niet met een enorme agenda naar de gemeente Staphorst. „Ik wil een dienende burgemeester zijn voor iedereen.”

Voor het eerst krijgt Staphorst een burgemeester die geen lid is van een landelijke partij. Ten Kate is ook de eerste burgemeester in lange tijd die weliswaar Nederlands Hervormd gedoopt is, maar die niet regelmatig een kerk bezoekt. „Ik ben geen belijdend lid.”

Elf heren en twee dames solliciteerden naar het burgemeestersambt van de gemeente Staphorst. Jan ten Kate is het dus geworden en hij is er heel blij mee. Binnen afzienbare tijd vindt de verhuizing naar Staphorst plaats. „Dat is niet heel ver.”

De nieuwe burgemeester is de opvolger van Theo Segers. Hij nam in januari vorig jaar afscheid van Staphorst om burgemeester van de gemeente Molenlanden te worden. Sindsdien neemt Gerrit Jan Kok (VVD) het burgemeestersambt in Staphorst waar. Kok blijft aan totdat de benoeming van de nieuwe burgemeester een feit is.

Theo Segers (ChristenUnie) was medio 2015 de opvolger van Joop Alssema (ook ChristenUnie) die veertien jaar burgemeester van Staphorst was.

Partijloos

Staphorst heeft altijd burgemeesters gehad die van ChristenUnie-huize waren of lid waren van het CDA. Ooit was er een SGP-burgemeester, Markus Markusse, begin deze eeuw, maar die was interim. De huidige waarnemend burgemeester, Gerrit Jan Kok, is lid van de VVD. Nu dus voor het eerst een burgemeester die partijloos is. Staphorst had nog nooit een vrouwelijke wethouder of vrouwelijke burgemeester. Wel zijn er momenteel vier vrouwelijke raadsleden, twee van het CDA, eentje namens de ChristenUnie en eentje van de PvdA.

De gemeenteraad van Staphorst, met 17.000 inwoners de kleinste gemeente van Overijssel, telt zeventien zetels. ChristenUnie en SGP hebben elk vijf zetels, het CDA vier, Gemeentebelangen twee en de PvdA één. De SGP is numeriek de grootste, al kwam de ChristenUnie bij de laatste verkiezingen zo goed als langszij.