Zo moet de supermarkt met winkels, appartementen en parkeerplaatsen eruit gaan zien.

Plan voor winkelcentrum met appartementen in Rouveen (en dat terwijl vier jaar geleden Spar vertrok wegens te weinig klanten)

Zo moet de supermarkt met winkels, appartementen en parkeerplaatsen eruit gaan zien. Klaas Boer Bouwadvies

Rouveen - Het lijkt erop dat Rouveen een winkelcentrum krijgt aan de Oude Rijksweg. Lijkt, want de Omgevingskamer van de gemeente Staphorst, experts op het gebied van ruimtelijke ordening buigt, zich over de plannen, die steeds concreter worden. Het moet zorgvuldig gebeuren.

Het gaat om een COOP-supermarkt, vijf kleine winkels en elf appartementen op een locatie aan de Oude Rijksweg 457 in het hart van het dorp. Het is een belangrijk plan voor de leefbaarheid van Rouveen. In 2016 vertrok de Spar uit het dorp, waarna het dorp een kruidenier moet ontberen.

Rouveen groeit nog steeds en de bewoners missen hun supermarkt, zo bleek uit een enquête van de dorpsraad. De Spar vertrok overigens wegens te weinig omzet. Staphorst dat dichtbij ligt, heeft vier grote supermarkten. Als het allemaal voor elkaar komt, moeten Rouveners wel meer in eigen dorp gaan kopen.

Supermarktondernemer Koetsier uit Ruinerwold en grondeigenaar Benny Bisschop bundelen de krachten. De kruidenier ziet brood in Rouveen. Ook een makelaar is erbij betrokken.

Veel monumenten

Het is een ambitieus project, maar ook een plan met haken en ogen. De Oude Rijksweg is namelijk een waardevol gebied met veel monumenten en ook de hervormde kerk uit 1641 staat vlakbij. Een boerderij die moet wijken voor de plannen is een rijksmonument en moet plaatsmaken voor een nieuwe woning. De status van de hoeve past volgens de eigenaar niet meer past bij de actuele situatie. Monumenten mogen niet zomaar weg.

Grondeigenaar Benny Bisschop wil snel duidelijkheid van de gemeente Staphorst, het liefst nog dit jaar. De plannen schuiven nogal eens heen en weer tussen hem en de gemeente en de tikt door. „Als het nu weer nu weer niet lukt, dan houdt het denk ik op. Dan komen er waarschijnlijk gewoon woningen en komt er in elk geval op deze plek geen detailhandel. Dit is de beste plek voor een supermarkt, met ondersteunende winkels in het dorp”, zegt Bisschop.

Een paar weken geleden gingen de laatste plannen naar de gemeente, met impressies van de panden die er verrijzen. „Ik hoop echt dat het nu goed is, want we blijven niet aan de gang”, zegt Bisschop.

Alternatief: woningen

Als het allemaal niet lukt, wil Bisschop er huizen realiseren. Wethouder Lucas Mulder van Ruimtelijke Ordening van Staphorst zei deze week dat het college van burgemeester en wethouders van Staphorst nog altijd positief aankijkt tegen dergelijke ontwikkelingen op deze plek. Hij wacht het advies van de Omgevingskamer af.