Ria Westerhuis uit de Wijk is blij met de gewonnen Culturele Prijs van De Wolden over 2020.

Ria Westerhuis wint culturele prijs van De Wolden en stelt festival voor stads- en streektaal in het vooruitzicht

Ria Westerhuis uit de Wijk is blij met de gewonnen Culturele Prijs van De Wolden over 2020. Artizzl Media / Peter Nefkens

Ria Westerhuis uit de Wijk is winnaar geworden van de Culturele prijs van De Wolden 2020. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt bij ’t Boshuys in Echten. Juryvoorzitter Hilda Mulder noemde de prijs meteen maar een oeuvreprijs, omdat Westerhuis al enorm veel heeft gedaan op cultureel gebied.

De dichteres en schrijfster maakte direct maar bekend al langer met een mooi plan rond te lopen. „Ik wil graag dichters en schrijvers uit het hele land naar De Wolden halen om hier op te treden in hun eigen stads- of streektaal. Dat lijkt me echt fantastisch. Het moet dan een streek- en stadstaalfestival worden.” De inspiratie voor het idee voor zo’n festival vindt zijn oorsprong in de dichtbundel Minnezinne , die ze alweer heel lang geleden samen met Delia Bremer maakte. Het was een veelbesproken en geroemde bundel met erotische gedichten in het Drents. „Twee jaar geleden hebben we een oproep gedaan in het land om over erotiek te schrijven in de eigen stads- of streektaal. We kregen van alles binnen, van plat Utrechts tot Zeeuws, Limburgs, Maastrichts, Fries en zelfs Zuid-Afrikaans.” De bundel werd in mei 2019 in Amsterdam gepresenteerd.

Een echte ambassadeur voor De Wolden

Ria Westerhuis timmert al meer dan twintig jaar aan de weg en is niet meer weg te denken uit cultureel De Wolden. Los van haar gedichten organiseert ze al twaalf jaar ‘Verhalen rond de Kachel’ bij Huize Welgelegen met- en bij Mineke Bout in Koekange, speelt ze al jaren mee in de rijdende theaterspektakel Dikke Reint en zijn gedichten van haar hand op bankjes in het Reestdal te vinden. „Ze is echt een ambassadeur voor onze gemeente”, wist cultuurwethouder Hilda Mulder zeker. Ook bekend is het gedicht over de Twaalf Apostelenboom bij de kerk van Blijdenstein in Ruinerwold. Bij die boom is een speciaal paneel geplaatst met het gedicht.

Een aardig rijtje kandidaten

De Culturele prijs van De Wolden kwam er enige jaren geleden door toedoen van raadslid Albert Haar uit Zuidwolde. De vertegenwoordiger van D66 diende in een raadsvergadering een voorstel in om deze prijs in het leven te roepen, een motie die raadsbreed werd gesteund door de politieke partijen. De ook bij de uitreiking aanwezige Haar kon zich wel vinden in de keuze voor Ria Westerhuis en was blij met het aantal kandidaten.

Volgens Mulder was het dit keer, ondanks corona, niet moeilijk om kandidaten te vinden. „Al gebeurde er misschien weinig, we hebben toch een aardig rijtje kandidaten voorbij zien komen. Een uiteenlopende lijst waar we drie genomineerden uithaalden.” Naast Ria Westerhuis waren dat ook de jongedames Vera Vos en Julia Roozenbeek. Allebei studenten aan kunstacademie Minerva in Groningen; zij realiseerden een prachtige muurschildering in dorpshuis De Havezate in de Wijk. Het tafereel toont vele facetten van het dorp de Wijk. Er was van teleurstelling geen sprake deze middag. „Dat we hoorden dat we genomineerd waren vonden wij al bijzonder”, zegt Vera Vos daarover. Ze is alweer druk met een nieuw project.

Helemaal plat gelopen

Ook tevreden gezichten bij John van Dijk en Marjelle Barneveld uit Berghuizen, die met dorpsgenoten de wandelommetjes realiseerden. „Aan de paadjes te zien, worden de ommetjes druk bewandeld”, weet Van Dijk. „Ze zijn helemaal plat gelopen, dat is echt niet normaal. Komt natuurlijk ook door corona, de mensen zijn meer gaan wandelen. En de mensen komen echt overal vandaan.”

Ria Westerhuis kreeg een symbolische cheque van liefst 2500 euro overhandigd en ze had al wel een bestemming voor dit geld. „We hopen in 2022 weer met Dikke Reint op te treden en voor ‘Verhalen rond de Kachel’ halen we nogal eens artiesten uit het hele land; dat kost ook wel wat.”