Een tijdsbeeld: verkiezingsavond via de computer.

SGP Staphorst en Zwartewaterland vragen aandacht voor het gezin en voor de boeren

Een tijdsbeeld: verkiezingsavond via de computer. Streekredactie

Staphorst - „De SGP staat pal achter de boeren. Deze ondernemers wordt al sinds de jaren tachtig de keel toegeknepen. De sector is moedeloos van alle regels die ook vaak veranderen. Boeren zijn speelbal geworden en dat moet stoppen.”

Dat zei Roelof Bisschop, Tweede Kamerlid van de SGP op een digitale partijbijeenkomst die de kiesverenigingen van Zwartewaterland en Staphorst maandagavond hielden in het kader van de komende Tweede Kamerverkiezingen. Geen volle zaal, maar praten via de computer. „Digitaal is schraal, maar het is beter dan niks”, aldus Bisschop.

De SGP wil een boerenpartij zijn en strijden tegen het stikstofbeleid dat volgens Bisschop, rammelt, hoewel de partij na wat aanpassingen wel instemde om zo de wet iets minder slecht te maken. „Als ik de sector bezoek, dan constateer ik dat veel boeren moedeloos zijn. Een boer heeft er een dagtaak aan om alle regels op te volgen. De stikstofregels en de fosfaatproblematiek brengen duizenden ondernemers in grote problemen. Het beleid is ook niet consistent. Er komen regels, boeren investeren en een paar jaar later wordt alles weer anders. Dat moet stoppen”, aldus Bisschop, geboren en getogen in Rouveen en boerenzoon. „Wij zullen er alles aan doen om de agrarische sector te ondersteunen en te zorgen dat er toekomstperspectief is.”

‘Goed gezin is halve werk’

De SGP noemt zichzelf een gezinspartij. „Een goed gezin is het halve werk. Het gezin moet opgenomen worden in de Grondwet”, aldus SGP-wethouder Maarten Slingeland van Zwartewaterland. „Het huwelijk tussen man en vrouw is een mooi geschenk van de Schepper. Het is een bloem uit het paradijs die is overgebleven. Man en vrouw zijn voor elkaar gemaakt. De overheid zou meer uit mogen dragen dat het huwelijk belangrijk is en dat het een verbintenis is voor het leven.”

Hij pleit ook voor hulp van de overheid als relaties in de problemen komen. „We zijn ook tegen de absurde pogingen om het verschil tussen man en vrouw weg te gummen. Alles moet maar genderneutraal worden. Er is een verschil tussen man en vrouw, dat mag ook benoemd worden. Mensen die worstelen met deze problematiek, daar moeten wij naast gaan staan.”

Vrijheid van onderwijs

Jan Kuijers uit Staphorst, nummer 28 op de lijst, brak een lans voor de vrijheid van onderwijs. „Een uniek systeem en dat moeten we vooral zo houden. Mensen hebben niet in de gaten hoe bijzonder dit is.” Voorzitter van de avond, Arie den Ouden uit Staphorst, sloot af met een oproep om bij God te blijven en niet af te dwalen. „De samenleving gaat dan bergafwaarts. We hopen dat we onze drie zetels behouden.”