Steenwijkerland verstrekt 5000 euro subsidie per punter. 'Anders wordt punterdorp een sloependorp'

Marcel Scheringa en Albert Jan Maat in de houten punter. gemeente Steenwijkerland

Giethoorn - “Een authentieke houten punter hoort bij Giethoorn net als een gondel bij Venetië.” Om de verkoop te stimuleren en om het oude ambacht te behouden verstrekt de gemeente Steenwijkerland een subsidie van € 5.000,- per punter.

En daar zijn de enige twee overgebleven twee punterbouwers, Schreur en Wildeboer, blij mee. “We staan nu op een keerpunt: kunnen we doorgaan met de werf of niet? Want we hebben al anderhalf jaar geen punter meer kunnen bouwen, we doen nu alleen nog onderhoud”, vertelt Jan Schreur. Punterwerf Wildeboer is niet geheel afhankelijk van de bouw van punters, want de werf heeft daarnaast punterverhuur. “Maar het zou mooi zijn dat door deze stimulans de houten punter en het ambacht behouden kan blijven”, zegt Yvonne Wildeboer.

Een houten punter kost zo’n € 15.000,-. Yvonne Wildeboer: “Dus een subsidie van € 5.000,- is echt wel een stimulans en hopelijk een duwtje in de rug om voor een nostalgische boot te kiezen. Een boot die authentiek is en bij Giethoorn hoort.” Jan Schreur: “Giethoorn is een punterdorp en het zou mooi zijn als dat zou blijven. Als we zo doorgaan is het niet langer een punterdorp, maar een sloependorp.”

Met het beschikbare budget kunnen in de jaren 2020-2025 subsidies worden toegekend voor 40 nieuwe punters.

Ambachten in stand houden

De gemeente Steenwijkerland wil samen met de provincie Overijssel, het Platform Duurzame Ambachtelijke Ondernemers in de Weerribben-Wieden en de IJsselacademie ondernemers stimuleren om de duurzame ambachten riet snijden, punterbouw en visserij in stand te houden. De subsidieregeling is daar onderdeel van.

Jan Schreur: “We zouden ook graag ons ambacht aan de inwoners en toeristen laten zien. Dus tentoonstelling. Dat de mensen met de neus bovenop ons werk zitten. Zo maak je een nieuwe attractie in Giethoorn. En ik merk dat daar wel behoefte aan is.”

Over de punter

Wethouder Marcel Scheringa: “De houten punter is een iconisch beeld binnen het cultureel erfgoed in Steenwijkerland.” Het is van oudsher een belangrijk vervoermiddel in de grachten, kanalen en meren die zo karakteristiek zijn voor het Nationaal Park Weerribben -Wieden. In de visie op recreatie en toerisme die de gemeenteraad onlangs heeft vastgesteld is er voor gekozen om aandacht te geven aan cultureel erfgoed.

En daar maakt de houten punter onderdeel van uit. Scheringa: “We zien de laatste jaren dat de authentieke houten punter uit beeld verdwijnt. In vroegere jaren waren er talloze kleine punterwerfjes waar deze karakteristieke bootjes werden gebouwd. De punter was voor het dagelijks leven onmisbaar en veel eigen inwoners beschikten er over. Toeristen die ons gebied bezoeken komen de punter nauwelijks meer tegen. Er zijn nog twee punterwerven in Giethoorn die het ambacht beoefenen om de boten te bouwen, maar deze kennis dreigt te verdwijnen. Dat willen we niet. De punter moet weer herkenbaar zijn in het gebied en we willen graag dat toeristen deze authentieke ervaring kunnen meemaken.”