Wapserveense honing pakt twee internationale prijzen

Jan, Angelique en zoon Nick in de tuin in Wapserveen. Frens Jansen

Wapserveen - De honing van Angelique Schipper-Blok is tijdens de London Honey Awards verkiezing beloond met liefst twee gouden prijzen. Nadat haar honing vorig jaar tijdens de jaarlijkse honingkeuring op de Markt van Melk en Honing in Zuidlaren werd uitgeroepen tot de Lekkerste Honing van het land, wacht nu opnieuw een grote verrassing voor de imkerin uit Wapserveen.

‘Dit had ik zeker niet zien aankomen’, zegt Angelique Schipper-Blok die samen met echtgenoot Jan en zoon Nick woont in een prachtige uit hout opgetrokken, aardbevingsbestendige en energieneutrale villa in Finse stijl aan de Schipslootweg in Wapserveen. ‘De prijs tijdens de jaarlijkse honingkeuring in Zuidlaren was heel erg mooi, maar als enige Nederlander twee keer goud winnen in Londen, dat had ik niet verwacht. ‘Op Twitter werd al gegrapt dat zelfs de poedelprijs in Londen al als prestige beschouwd kon worden.’

De imkerin werd in februari dit jaar benaderd om haar honing op te sturen naar Ambrosia Quality London voor de internationale London Honey Awards verkiezing. Ze twijfelde maar besloot op het allerlaatste moment dit toch maar te doen. Het internationale jury panel in London bestond uit professoren, doctoren, onderzoekers, technische managers, voedingswetenschappers, voedingstechnologie en docenten honingsommeliers uit de ecologische en gewone landbouw (agriculture worldwide). Het internationale jury team heeft een organoleptische analyse onderzoek uitgevoerd van elke honingsoort die zij heeft geproefd. De smaak van de honing werd ook getest op andere criteria zoals uiterlijk, geur, textuur, smaak en mondgevoel. De Award is een betrouwbaar teken van superieure gecertificeerde smaak en kwaliteit, die zowel in de binnenlandse als in de exportmarkten kan worden gebruikt.

Geen concurrentie

De verschillende honingproducten worden geëvalueerd op basis van hun afzonderlijke en individuele eigenschappen en concurreren niet met elkaar. ‘Concurrentie in de nijverheid betekent belemmering van voortgang in de ontwikkeling’, vertelt Angelique. ‘Goede bijenhouders concurreren niet met elkaar, zij leren van elkaar. Bijen zijn verschillende individuen met ieder hun eigen taak in een organisch geheel een wriemelende massa in een keurig ordelijke staat. Een sociaal volk dat in staat is tegenslagen te trotseren en met succes de strijd aangaat om het bestaan te voeren. Zoals de Imkerin is, zo zijn haar bijen en smaakt de honing. We zijn supertrots op ons in London behaalde gouden Label voor Honing van De Drentse Krent in Wapserveen.’

De Drentse Krent

De imkerij is gevestigd op 15 hectare eigen biologisch dynamisch bewerkte landerijen in Wapserveen. De favoriete manier van bijenhouden is het ecologische bijenhouden, het houden van bijen in korven en top bar hives, maar ook een grote hoeveelheid spaarkasten mogen zeker niet ontbreken in de imkerij. Op het eigen terrein is een grote hoeveelheid drachtplanten aangeplant, dit zijn planten en voornamelijk bomen die in grote getale en onder gunstige omstandigheden veel honing en stuifmeel kunnen geven. De eerste bloeiers op het terrein zijn bijvoorbeeld prunussen, de linde, wilgen en kruisbessen. Het grasland is geel van de paardenbloemen, gevolgd door de witte klaver en in de fruitgaard bevinden zich appels, peren, pruimen, vuil bomen en krenten. Ook de kleinere struikachtigen bevinden zich op het terrein. De rozenbottels, doorgeschoten boerenkool en uien, planten, en lavendel zijn ware bijen voedselbronnen.