Buiten in groepjes sporten bij Kickboxing in Steenwijk.

Kickboxing Steenwijk blijft vechten tegen vooroordelen: 'Bij ons behandelt iedereen elkaar met respect'

Buiten in groepjes sporten bij Kickboxing in Steenwijk. Foto: René Wiegmink

„Gelukkig komt de kickbokssport steeds positiever in de belangstelling te staan. Het kwade daglicht verdwijnt meer en meer naar de achtergrond. Kickboksen werkt zelfs therapeutisch voor veel mensen, mits er verantwoord les wordt gegeven.” Aan het woord zijn Albert Mol en Marja Vonk van Kickboxing Steenwijk. Samen startte ze hun sportschool in 2015 op het Groot Verlaat in Steenwijk.

Albert en Marja zijn beiden gediplomeerd Leraar Martial Arts (LMA). Dat is rijkserkend en voldoet aan de normen van het NOC*NSF. „Na negen jaar lesgegeven te hebben bij een sportschool in Steenwijk, zijn we voor onszelf begonnen. We hadden zoiets van we gaan het gewoon proberen. Als je het niet probeert, weet je ook niet hoe het is hè?”

„Inmiddels hebben we een zeer succesvolle sportschool met alle faciliteiten en met veel trouwe leden, maar nieuwe leden zijn uiteraard altijd welkom. We zijn flexibel in ons lesaanbod, dus we kunnen er relatief gemakkelijk een les voor of na plannen. Een proefles is sowieso gratis en in de maand april betaal je geen contributie en inschrijfgeld.”

„Ik geef ook altijd aan van ‘kom gewoon eens langs.’ Hoe vaak ik niet mensen spreek die direct zeggen van ‘ik laat mij echt niet in elkaar slaan’? En als ze dan toch wel een keer langskomen en meedoen, hoor ik ze zeggen dat het toch allemaal wel heel anders was dan gedacht”, aldus Marja.

Zij is tweevoudig Nederlands kampioen en eenmaal Europees kampioen kickboksen. Een paar jaar na haar carrière als wedstrijdvechter is reumatöide-artritis (gewrichtsontstekingen) geconstateerd. „Het is moeilijk om te gaan met dit ziektebeeld, want het vergt toch een flinke aanpassing in het dagelijks leven.”

Bankje

Haar man Albert is ook een ervaren kickbokser. Als hoofdtrainer diende hij elf jaar bij het Korps Mariniers. Inmiddels werkt hij 21 jaar bij Justitie en in 1985 begon hij met kickboksen. Met ruim 40 wedstrijden op zijn palmares is Mol een ervaren vechtkunstenaar. “Ik ben begonnen bij de legendarische kickbokstrainer Frans Santing. Bijna elk weekend ging ik met hem mee naar kickboksgala’s waar hij moest scheidsrechteren.”

“Ik zat dan als jong jochie ergens op een bankje in de zaal met mijn sporttas en ik hoopte dat ik een wedstrijd kon invallen. Dat was gelukkig best vaak het geval. Naar het gewicht of wedstrijdklasse van mijn tegenstander vroeg ik eigenlijk nooit. Als ik maar kon knokken. Toen kon dat nog.”

In verband met knieklachten moest hij stoppen met wedstrijden vechten en richtte hij zich op het lesgegeven. “Die stap was eigenlijk een mooie mogelijkheid om betrokken te blijven bij het kickboksen.”

Trots

Bij Kickboxing Steenwijk is er voor iedereen een mogelijkheid om actief, sportief en gezellig bezig te zijn. Er is een gevorderden wedstrijduur waarin de wedstrijdvechters en ervaren kickboksers trainen. Dan gaat het er allemaal wat sneller en steviger aan toe, met technieken naar het hoofd en lichaam.

„Als trainers kijken we heel goed naar wanneer iemand eraan toe is om door te stromen naar deze groep. Dat is pas als diegene technisch echt genoeg onderlegd is. Daarnaast moet je fysiek en mentaal sterk zijn om mee te doen aan bijvoorbeeld wedstrijden”, aldus Albert. “Wij zijn trots op de goede resultaten die onze wedstrijdvechters boeken op de vele kickboksgala’s.”

„Er lopen hier mensen rond die net begonnen zijn met kickboksen, maar ook leden met wat ervaring, die het gewoon heerlijk vinden om te blijven trainen. Ze komen uit Steenwijk, maar ook Wolvega, Heerenveen en andere plaatsen. Van stratenmakers tot advocaat en bankdirecteuren. Het is heel divers”, bevestigen de twee.

„Naast de kickbokstrainingen voor jeugd en volwassenen geven wij ook kracht-cardio trainingen in onze fitnessruimte en verzorgen wij privé-trainingen. Wij trainen met mensen die lekker aan hun conditie willen werken, afvallen of zelfverzekerder willen worden. Dat maakt helemaal niet uit. Ik vind het in ieder geval altijd mooi om te zien hoe sportief iedereen met elkaar omgaat. Dat wordt ook verwacht, want hier behandelen we eenieder hier met respect. Albert en ik zijn onze trouwe leden dan ook heel erg dankbaar, want zonder hen hadden we hier nu niet meer gestaan.”

Tierelier

„Je kunt bij ons beginnen als je acht jaar bent. Onze jeugdtrainingen gaan als een tierelier. De jeugd hebben we gesplitst in twee groepen: jong en wat ouder. Zo leren de kinderen goed om te gaan met elkaar, luisteren naar opdrachten en wat discipline en respect inhoudt. Het is mooi om te horen dat sommigen zich door onze trainingen netter gedragen op school. En ook dat ze daardoor beter presteren. Of dat ze rustiger zijn geworden in de thuissituatie, sinds ze bij ons zijn komen trainen.”

Verder heeft Kickboxing Steenwijk bokszaktrainingen. Die zijn voor de conditie, de basisprincipes van het kickboksen en om je hoofd ‘leeg te trainen’. „Bij de bokszaktrainingen maken we de technieken op een boksbal, dus niet op elkaar. Tijdens deze training voor de recreatievechters wordt in twee groepen met elkaar getraind, maar maken wij geen stoot- of traptechnieken naar het hoofd. Aan dit uur kan dus echt iedereen deelnemen.”

Uiteraard heeft Kickboxing Steenwijk ook te maken hebben met de coronamaatregelen en alle gevolgen. Af en toe is niet helemaal helder wie nu wat mag, wie niet of nog niet. „Iedereen die lid is, mag bij ons buitensporten. Vanaf 27 jaar mag dat in groepjes van maximaal vier en op 1,5 meter afstand”, verduidelijkt Albert tot slot.