Spits Martijn Brakke, hier in actie tegen FC Lisse, zwaait na bijna twintig jaar af bij Staphorst.

Martijn Brakke neemt na driehonderd doelpunten afscheid van vv Staphorst. ‘Op de bank word ik doodongelukkig’

Spits Martijn Brakke, hier in actie tegen FC Lisse, zwaait na bijna twintig jaar af bij Staphorst. Foto: Frens Jansen

Sinds het bekend is dat Martijn Brakke stopt bij Staphorst, wordt de spits veel gebeld. Ondanks zijn 35 jaar is er veel belangstelling voor één van de beste aanvallers van het noordelijke amateurvoetbal. Brakke wil gewoon voetballen en gaat daarom, met driehonderd doelpunten op de teller, zijn eigen weg. „Er zitten best mooie clubs bij. De voetbalschoenen hangen nog niet aan de wilgen.”

Zijn debuut kan Martijn Brakke zich nog goed herinneren. Als 15-jarig broekie tegen SC Genemuiden. Het was zo’n twintig jaar geleden, toen Staphorst onder André Blom voor het eerst snoof aan de hogere regionen van het amateurvoetbal. Nu, bijna twintig jaar later, neemt de aanvalsleider afscheid. „Dit seizoen is voor mij uitgedraaid op een teleurstelling. Ik heb twee hele wedstrijden gespeeld en twee keer gescoord. De rest moest ik het doen met invalbeurten. Met name thuis had ik verwacht vaker te starten, als we dichter bij het doel van de tegenstander spelen. Ergens kan ik wel begrip opbrengen voor de keuze van een trainer, die meer op de counter wil spelen. Maar dat is niet mijn voetbal. Ik werk er hard voor. Dan wil ik op maandag gewoon weten dat ik speel, helemaal op mijn leeftijd. De hele week kan ik dan toewerken naar het piekmoment van zaterdag. Die één of twee seizoenen die ik nog heb, wil ik gewoon voetballen. Ik ben van alles of niets. Op de bank word ik doodongelukkig.”

Derde divisie

De aanvalsleider is de laatste die van de eerste generatie amateur-topvoetballers stopt bij Staphorst. En de enige die het nog meemaakte om derde divisie te spelen. „Maar uiteindelijk houd ik daar nu een nare smaak aan over. Alleen ben ik die snel vergeten als ik aan al die mooie jaren denk. Als jonge jongen keek ik enorm op tegen Paul Smid. Ik zag hoe er tegen hem werd opgekeken, maar hoe hij ondanks alles een gewone jongen bleef. Dat maakte hem tot een voorbeeld. Daarnaast was het mijn ambitie om all-time topscorer van Staphorst te worden, toen ik in de gaten kreeg dat ik het betaald voetbal niet ging halen. Dat is gelukt. In de competitie heb ik er 207 gemaakt; met beker- en nacompetities erbij precies 300. Daar ben ik trots op.”

Andere clubs

Brakke zat ook in het verleden al wel eens met clubs om de tafel, maar nooit werd het echt serieus. „Staphorst was mijn club. Ik wilde erbij horen terwijl de club groeide. We gingen van de eerste klasse, via de onderste regionen, naar de top van de hoofdklasse. De meeste seizoenen speelden we nacompetitie of bekerfinales. Ook het aantal fans groeide, ze werden ook steeds positiever door de prestaties”, vertelt hij. „Mijn hoogtepunten waren wel de gewonnen bekerfinale tegen SC Genemuiden, waarin ik 0-1 scoorde in de slotminuut, en de twee goals in de verlenging tegen Noordwijk in de landelijke bekerfinale. Maar ook de 1-0 in de finale tegen Flevo Boys was belangrijk.”

Altijd goede trainers

Het leverde hem veel goede herinneringen op. „De reacties van de fans, de sfeer... Onder Jan van Raalte hebben we daar historie geschreven. Van hem heb ik geleerd hoe je aan teamgeest werkt. Maar sowieso had Staphorst altijd goede trainers. Misschien waren de twee doelpunten in het degradatieduel tegen Roda Boys nog wel het belangrijkst. Daarmee voorkwamen we degradatie uit de hoofdklasse. Als je eenmaal gedegradeerd bent, ben je nog niet terug.”

‘Ik heb hier een prachtige tijd gehad’

Bijna twintig jaar was hij erbij. Na zoveel successen sluit hij een groot hoofdstuk af van zijn voetbalcarrière. Een nieuw avontuur lonkt. „Eerlijk gezegd ben ik verbaasd wat er allemaal op me afkomt. Maar ik bekijk het rustig, we gaan het zien. Ik heb hier een prachtige tijd gehad en veel meegemaakt. Mijn ambitie om clubtopscorer te worden heb ik waargemaakt. Ik hoop dat we nog op een mooie manier afscheid kunnen nemen, maar dat is afwachten. Wat er ook gaat komen, bij Staphorst heb ik een fantastische voetbaltijd gehad. Wat het nieuwe avontuur ook wordt, ik blijf altijd supporter van Staphorst.