Oud-profvoetballer Albert van der Haar legt zich toe op het scouten en begeleiden van voetbaltalent.

Oud-prof Albert van der Haar (PEC Zwolle) stapt in scouting en spelersbegeleiding

Oud-profvoetballer Albert van der Haar legt zich toe op het scouten en begeleiden van voetbaltalent. Foto: Gerrit Boer

PEC Zwolle-icoon Albert van der Haar startte onlangs zijn eigen bureau AvdH Soccer, nadat zijn contract bij de Zwolse profclub eind vorig seizoen niet werd verlengd. Als scout en spelersbegeleider stort hij zich volop in een nieuw avontuur. „Door Corona zitten clubs zonder geld en is de toekomst onzeker. Ook nu wil ik spelers helpen met wat nodig is voor een profcarrière.”

Op een zonnige maandagmiddag zit Albert van der Haar met zoon Damian aan de keukentafel. Al snel gaat het gesprek over voetbal. De verdediger maakt onderdeel uit van PEC Zwolle Onder 18 en werd al opgeroepen voor Future Oranje. Hij moet nog steeds opkijken tegen zijn vader, die meer dan zeshonderd wedstrijden in het betaald voetbal speelde. ‘Als ik me financieel binnen speel, koop ik een Porsche voor mijn vader’, zei hij al eens gekscherend. Hij meent het nog steeds, knikt zoon. „Een Dinky Toy zeker”, grinnikt pa.

‘Ik raakte hem wel vol’

Voor de rubriek Stiften van regiokrant De Stentor kruisten ze al eens de degens, waarbij de inzet was een pop te raken in het doel. „Ja, ik raakte hem wel vol”, weet Damian nog. Albert schampte hem ook, maar vond het wel een punt. Dat ze op elkaar lijken, toonden uitgelichte wedstrijdbeelden als ze allebei vanaf de middenlijn scoren. Albert, glimlachend: „Ja, ik moet zeggen. Damian is wel goed bezig. Maar hij is er nog niet.”

Het is de Drentse nuchterheid die Albert van der Haar zijn hele voetballeven met beide benen op de grond hield. Met diezelfde nuchterheid en ervaring wil hij spelers van nu begeleiden voor, tijdens en na hun profcarrière. „Ik denk dat ik door zeventien jaar betaald voetbal wel weet wat er nodig is om prof te worden en daarnaar te leven. Talent is één, maar er komt zoveel méér bij kijken. Ik vind het mooi om mijn ervaring over te brengen op de spelers van vandaag. Ook op hun ouders, die een belangrijke rol spelen in het leven van een voetballer. Qua training is het aanbod zoveel specialistischer dan in mijn tijd. Maar wat heb je ervoor over? En hoe blijf je met beide benen op de grond?”

Clubicoon Mister Zwolle

Albert van der Haar debuteerde in 1994 bij FC Zwolle in het betaald voetbal. Hij speelde er tien jaar onafgebroken in de basis, totdat hij in 2004 verkaste naar Willem II. Daar speelde hij in de subtop van de eredivisie. Speelde een bekerfinale en maakte Europees voetbal mee. „Het was een sportief hoogtepunt”, stelt hij. Eenmaal terug bij de Zwollenaren groeide Van der Haar uit tot clubicoon Mister Zwolle. Vanaf 2011 was hij werkzaam in diverse functies als jeugdtrainer, trainer/coach, scout en assistent bij het eerste elftal. Als voetballer speelde hij nog een seizoen voor Staphorst. „Door een scheurtje in mijn meniscus moest ik afhaken. Daar ben ik later aan geopereerd. Ik miste onder meer de bekerfinale, daar baal ik nog steeds van.”

‘Wat is nodig om te slagen in het voetbal?’

Toen zijn contract vorig seizoen door Corona niet verlengd werd, ging Albert van der Haar zijn eigen weg. „Samen met Eijkelkamp Pro Soccer begeleid ik spelers. Met jonge spelers gaat het over hoe je het beste uit jezelf haalt. Wat is er nodig om te slagen in het voetbal? Met gearriveerde spelers heb je het over carrièreplanning en denk je ook na over een leven na het voetbal. Het zakelijke deel verzorgt Harold Eijkelkamp en de spelersbegeleiding komt voor rekening van René en mij. Een mooie samenwerking. Samen lopen we al een tijdje mee in dit wereldje, dus door ons relatienetwerk weten we de weg in deze bedrijfstak”, vertelt Albert.

Ook scouting ligt stil door corona

Naast de spelersbegeleiding is Albert actief als scout. Alleen staan die activiteiten op een laag pitje. „Ook dat ligt aan corona. Scouts mogen geen wedstrijden bekijken. Clubs krijgen alleen kaarten voor de twee eerstvolgende tegenstanders. Jeugdwedstrijden zijn er niet. Dat maakt dat het hele wereldje een beetje stilligt. Er wordt ook bezuinigd op scouting, maar natuurlijk gaat dat weer aantrekken. Je blijft altijd op zoek naar de potentie van voetbaltalent, vooral ook in buitenland.”

Zo werkt Albert van der Haar aan een eigen carrière na zijn voetbal- en trainersloopbaan. Terwijl zoon Damian die nog voor de boeg heeft. Als moeder Seline de keuken inkomt, plaagt ze beide mannen. „Eerst maar eens zorgen dat Damian een contract krijgt, dat is het belangrijkste”, lacht ze. Dan komt die Porsche er vanzelf wel. Dinky Toy of niet.