Springruiter Michael Greeve: 'Ik wil geen enkel risico lopen.'

Springruiter Michael Greeve blij dat hij weer terug is in Veeningen: 'Ik was net op tijd weg uit Valencia'

Springruiter Michael Greeve: 'Ik wil geen enkel risico lopen.' Persburo Melissen

De mondiale hippische bond FEI heeft besloten om voor tien Europese landen, waaronder Nederland, een totale lockdown van hippische wedstrijden in te stellen die tot 28 maart duurt.

Daardoor is ook Indoor Brabant/The Dutch Masters in Den Bosch voor de tweede achtereenvolgende maal afgelast.

Aanleiding voor deze lockdown is de uitbraak van het Rhinopneumonie virus, dat in Valencia is uitgebroken en al aan minstens vier paarden het leven heeft gekost. Daarnaast raakten een kleine honderd paarden met dit virus besmet.

Paarden in quarantaine

Michael Greeve was net op tijd met zijn paarden uit Valencia vertrokken. Op 23 februari waren zijn paarden weer op zijn stal in Veeningen. ,,We waren net op tijd weg uit Valencia. Ik durfde de terugreis aan, omdat mijn paarden gezond waren, maar uit voorzorg heb ik ze thuis in quarantaine gezet. Ik wil geen enkel risico lopen’’, aldus Greeve.

De paarden waren in Valencia op het wedstrijdterrein op twee verschillende locaties ondergebracht. ,,Omdat ik ook een paar hengsten had meegenomen, had ik er voor gekozen om mijn paarden onder te brengen in de vaste boxen die op het terrein aanwezig zijn. Onder de paarden die daar waren gestald heeft geen besmetting plaatsgevonden. De besmette paarden stonden allen in boxen die in een tent waren geplaatst. Deze boxen werden vooral gebruikt door ruiters die niet de volledige drie weken op dit concours verbleven. Daardoor was er sprake van een behoorlijke wisseling in de bezetting. Natuurlijk werden de boxen tussendoor wel schoongemaakt, maar niet ontsmet.’’

Ziekte onder de leden

Volgens Greeve waren deze boxen van relatief lage zijwanden voorzien, waardoor de dieren gemakkelijk elkaar met de neuzen konden raken. Op deze wijze zou een besmetting van paard tot paard kunnen worden overgebracht. Greeve: ,,Ik heb in Valencia begrepen dat er onder Franse harddravers veel besmettingen met dit virus de kop op hebben gestoken. Velen waren ervan overtuigd dat het zeer waarschijnlijk is dat één van de Franse springpaarden met de ziekte onder de leden op het wedstrijdterrein is gearriveerd.’’

Op de laatste zondag dat Greeve in Valencia verbleef (21 februari) werden vier wedstrijden verreden, maar de FEI besloot halverwege de Grote Prijs de strijd te staken. ,,Er werd ons door de organisatie niet meegedeeld waarom de wedstrijd werd stopgezet. Pas twee uur later hoorden we dat dit was gebeurd om de overdracht van mogelijke besmettingen op het voorterrein te voorkomen. Probleem voor ons was dat het toen voor iedereen nog volstrekt onduidelijk was dat het om het Rhino-virus ging, omdat de uitslagen van de uitgevoerde testen nog niet binnen zouden zijn.’’

Geen verhoging van temperatuur

,,Achteraf kun je stellen dat de communicatie vanuit de veterinairen, die amper Engels spraken, en de organisatie schromelijk tekort is geschoten. Omdat mijn paarden topfit waren en geen verhoging van temperatuur vertoonden, mochten wij op zondagavond vertrekken. Daarbij moesten we wel een verklaring ondertekenen dat we rechtstreeks naar stal zouden gaan en niet naar een volgende wedstrijd. Het is volstrekt duidelijk dat de veterinaire controle op de vertrekkende paarden schromelijk tekort is geschoten. Zou die adequaat zijn geweest, dan zouden er nu geen aan Valencia te relateren uitbraken in Frankrijk, België en Duitsland zijn’’, denkt Greeve.

Het wedstrijdterrein zou nu door de politie hermetisch van de buitenwereld zijn afgesloten om te verhinderen dat mensen en paard dit terrein kunnen verlaten. Toen waren er echter al veel paarden vertrokken.