BAM van Percossa slaat in als een bom

BAM van Percossa. Jaap Reedijk

Meppel - De groep Percossa wordt nog steeds geafficheerd als een slagwerkgroep. Dat is vanwege de oorsprong wel logisch, want ze begonnen ooit als zodanig op straat. Maar twintig jaar verder is de groep zoveel meer dan dat.

Locatie: Ogterop, Meppel
Aantal bezoekers: 300
Waardering: *****

Het is in ons land een van de beste en meest begaafde muziektheatergroepen. Gedurende de huidige show BAM! vliegen de virtuoze changementen met grote regelmaat over het podium en val je als toeschouwer van de ene in de andere verbazing. Veel is inderdaad gebaseerd op ritme. Als het viertal op komt als vier stokoude mannen doen ze dat met een ritmearrangement met wandelstokken en looprekken. Totdat een storend gehoorapparaat overgaat op een Thunderstruck van AC/DC. Vanaf daar swingt het als een tierelier. Met veel dynamiek en fysiek gebaar jagen de Percossaleden elkaar op op trommels en alle andere denkbare percussie-instrumenten om vervolgens in hetzelfde tempo over te schakelen op virtuoze, vaak ontroerend mooie, subtiliteiten.

Het zeer snelle en moeilijke klassieke werk ‘The flight of the Bumblebee’ wordt gespeeld op tientallen plastic klankstaven met een collectieve timing en snelheid die aan het onwaarschijnlijke grenst. Zang, dans, acrobatiek, slapstick, acteerwerk, kleinkunst, alles wordt virtuoos als een superhecht collectief gebezigd. De term slagwerkgroep dekt inderdaad allesbehalve de lading.

Intermezzo

Enige remmende factor in de voorstelling was het langdradige intermezzo met het muziek maken op meegebrachte spullen door het publiek. De gedoneerde blikjes, flessen, selderij, plastic zakken en ander afgedankt huishoudelijk materiaal moeten de vier ‘’Percossionisten’ verleiden tot spontane muzikale hoogstandjes, maar het blijft een beetje hangen in balorig gooi- en smijtwerk. Gelukkig is het het enige dipje in een programma van hoogtepunten uit de lange carrière van Percossa en nieuwe vondsten. Inmiddels is de groep alweer aan het bouwen voor een volgend theaterseizoen.

Als je Percossa niet kent of nog nooit gezien hebt: onthoud die naam en sluit je aan bij de verwondering die het theatergezelschap teweeg brengt. Hoog niveau muziektheater van internationale allure.

Bert Middelbos