De 3JS zijn met ‘Heroes of Music’ weer terug bij af

Steenwijk - De 3JS zijn ooit begonnen als coverbandje. In de weekenden speelden ze de Volendamse rokerige kroegen plat met bekende nummers uit de top 40. Daarna zijn ze eigen liedjes gaan schrijven en deden dat niet onverdienstelijk. Een mooie rij hitparadenoteringen, een grote schare fans en een optreden op het Eurovisie songfestival.

Locatie: De Meenthe, Steenwijk
Aantal bezoekers: 400
Waardering: ***

Jan, Jaap en Jan zijn nu weer terug bij af. Waar ze in een eerder theaterseizoen nog een U2 tribute deden spelen ze momenteel met Heroes of Music twee sets supervoorspelbare covers in de schouwburgen. Is de inspiratie verdwenen? Is er een gebrek aan vertrouwen in eigen songmateriaal? Is goedkoop scoren het credo geworden?

Open deuren

Waarom kiest een band met een duidelijke eigen profiel er voor om live liedjes te gaan spelen die iedereen al honderdduizend keer gehoord heeft? 'Hotel California', 'Under Pressure', 'You Can Call Me Al'. We kunnen ze dromen. Tussen de overbekende nummers worden korte toelichtingen gedaan over hoe de popmuziek zich de laatste 50 jaar heeft ontwikkeld. Open deuren. We hadden graag willen horen waaróm de gecoverde artiesten nou juist de grote helden van de J’s waren.

Aan de kwaliteit ligt het niet. Jan Dulles is een geweldige zanger die met zijn stem de vele verschillende muziekstijlen moeiteloos aan kan. De aanwezige foutjes in de teksten en de vorm zullen we hem daarom vergeven. Jaap en Jan zijn uitstekende gitaristen die zich prima thuis voelen in het rockwerk en daarin als instrumentalisten hun mannetje staan. Licht, geluid, decor, alles is prima in orde. Niks op aan te merken.

Voordat 'Billie Jean' van Michael Jackson wordt gespeeld legt de band nog wel even uit dat ze hebben overwogen, door alle negatieve nieuwsberichten over de bewuste overleden zanger, om het nummer niet te spelen, maar hebben toch besloten om het te doen, omdat er veel meer mensen dan alleen Jackson verantwoordelijk zijn voor zijn geweldige muziek. Prima statement.

Stairway to Heaven

Vermeldenswaardig is ook het spelen van Stairway to Heaven in de toegift. Als je dat goed kan ben je een erg goede band. En dat zijn de 3JS zeker, maar de gekozen uitgekauwde formule getuigt van weinig fantasie en originaliteit.

Bert Middelbos