Bewoners Tweeloo plaatsen AED: ‘Belangrijk om levens te kunnen redden’

Meppel - In de straat Tweeloo in de wijk Haveltermade is maandag een BuurtAED geplaatst door de bewoners van de straat. Initiatiefnemer Ina van de Wekken vond het hoog tijd worden voor een AED (automatische externe defibrillators) die 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is.

‘Toen ik gestopt ben met werken als verpleegkundige, heb ik een reanimatiecursus gevolgd en me aangemeld als burgerhulpverlener’, vertelt Ina. ‘Toen ik een rondje door de Haveltermade maakte, schrok ik ervan hoe bar weinig AED’s er beschikbaar zijn in de wijk.’ Er zijn wel AED’s te vinden, maar meestal zijn deze gevestigd in een kantoorpand of school. Dan zijn ze dus niet de gehele dag beschikbaar. Bovendien zijn de meeste apparaten niet aangemeld bij het landelijk netwerk.

‘Ik heb mijn zorgen hierover kenbaar gemaakt bij de gemeente en gevraagd of er een AED beschikbaar kon worden gesteld. Zij vonden het een goed initiatief, maar er was geen geld voor. Daarom ben ik de deuren langsgegaan aan het Tweeloo. Alle buren waren enthousiast en wilden een donatie doen. Samen met een subsidie van de Hartstichting hebben we de AED kunnen aanschaffen.’

Centrale plek

In overleg is de AED op een centrale plek op Tweeloo geplaatst. De gemeente Meppel spreekt haar waardering uit voor een dergelijk buurtinitiatief. Het aantal AED's dat in de gemeente Meppel 24 uur per dag beschikbaar is, ligt lager dan in de omliggende gemeenten. Ook het aantal burgerhulpverleners dat de apparaten kan bedienen ligt fors lager. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting. In de cijfers is geen rekening gehouden met de afstand tot de dichtst bijzijnde AED. In grote, dunbevolkte gemeenten zijn daardoor meer AED's nodig dan in dichtbevolkte gebieden.

‘Ik vind het redden van een leven bovendien belangrijker dan het gevaar voor vernieling van een AED’, zegt Ina. ‘Dat is namelijk een veelgehoorde opmerking: Als het apparaat buiten hangt, kan het vernield worden. Burgerhulpverleners zijn afhankelijk van beschikbare AED’s. Ik ben er trots op dat we dit, met alle enthousiaste straatbewoners, hebben kunnen realiseren. Uiteraard is het apparaat ook beschikbaar voor de omgeving.’

Training

De BuurtAED is geregistreerd bij het landelijke reanimatie oproepsysteem via de Hartstichting. Als een melding via de 112-alarmcentrale binnenkomt, worden burgerhulpverleners (vrijwilligers die kunnen reanimeren) ingeschakeld om te gaan reanimeren. Een aantal krijgt een oproep om een AED op te halen. Dit kan dus ook de AED zijn die nu is geplaatst op Tweeloo. Tevens is een reanimatietraining geregeld, waar een groot aantal buurtbewoners zich voor heeft aangemeld. Deze trainingen vinden volgende week op Tweeloo plaats.