Voorzet
Door Flip Vellinga

Knollentuin

Wie alleen voor het voetbal naar de stadsderby komt, wordt vaak teleurgesteld. Het niveau van deze wedstrijd valt bijna altijd tegen.

Dat was zaterdagavond, op een volgepakt sportpark Ezinge, helaas niet anders. De soepel lopende combinaties waren op de vingers van één hand te tellen. Beide ploegen grossierden in balverlies en kozen veelvuldig voor de lange bal. Voor de neutrale toeschouwer was het jammer dat het vuurwerk vooral vóór aanvang van de wedstrijd te bewonderen was. Voor de fijnproevers viel er weinig te genieten, al waren de doelpunten van Jermain Wobbes en Koen Romme bijzonder fraai. De laatste was zelfs van een ongekende schoonheid.

Uithangbord

Voor de gemeente is de derby op sportgebied een geweldig uithangbord. Het geeft uitstraling aan Meppel als sportstad. Bestuurders, zakenmensen, voetbaltrainers uit de wijde regio: ze waren zaterdag allemaal te vinden rondom het hoofdveld van MSC-Amslod, of in de sfeervolle businessruimte. De derby is daarom veel méér dan een botsing tussen twee rivaliserende voetbalverenigingen. De wedstrijd geeft Meppel allure.

Des te vreemder is het dat beide clubs – die toch geweldige public relations bedrijven voor de stad – hun thuiswedstrijden afwerken op een slecht veld. Het moet toch ook wethouder Jaap van der Haar zaterdagavond zijn opgevallen dat het hoofdveld van MSC-Amslod goed voetbal onmogelijk maakt. Het geven van een strakke inspeelpass is vrijwel onmogelijk, omdat de bal onderweg de meest vreemde capriolen uithaalt. Dan is een verzorgde opbouw bij voorbaat al uitgesloten. Het gevolg: het middenveld wordt overgeslagen en er ontstaat al snel een opportunistisch spelbeeld, een veredeld ‘kick and rush’.

Serieuze aanpak 

Bij Alcides zijn de omstandigheden, met een kunstgrasveld dat hard aan vervanging toe is, weliswaar iets beter, maar ook verre van optimaal. Het zou de gemeente sieren wanneer dit serieuze probleem een serieuze aanpak krijgt. Bij MSC-Amslod gaat het hoofdveld deze zomer over de kop, maar dat is nog maar een begin. En wat gebeurt er wanneer de KNVB kunstgrasvelden straks afkeurt? Dan heeft Alcides een serieus probleem.

Investeren in breedtesport is altijd goed, maar clubs die de stad nadrukkelijk op de kaart zetten, moeten ook op de voorwaarden kunnen rekenen die hen in staat stellen gestelde doelen te realiseren. Ooit raakte Meppel topbasketbal kwijt aan Zwolle, omdat de accommodatie waarin werd gespeeld ongeschikt was voor het bedrijven van topsport. Wie een rondje over sportpark Ezinge maakt, merkt trouwens al snel dat dit probleem niet alleen voor beide zondaghoofdklassers geldt. Ook het hoofdveld van zaterdagclub FC Meppel verkeert in slechte staat.

Anti-reclame

Wellicht kan de wethouder zijn bevindingen van zaterdagavond inbrengen in een eerstvolgend overleg en zo alle betrokkenen deelgenoot maken van dit probleem. Natuurlijk: er moet ruimte in de begroting worden gemaakt om te investeren in accommodatie en onderhoud, maar het is regelrechte anti-reclame voor de gemeente wanneer relaties uit Hoogeveen en Steenwijk na afloop allereerst de slechte toestand van het veld benoemen in hun terugblik. Dat is slecht voor het imago van Meppel. Waar trots zou moeten overheersen, ontstaat nu schaamte. De opgelopen schade kan uiteraard snel worden gerepareerd door op korte termijn wél de juiste voorwaarden te creëren. In het belang van het Meppeler voetbal.