Staphorst wil volgend jaar iets bijzonders organiseren, voor 75 jaar bevrijding

Staphorst - Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Ook de gemeente Staphorst wil hier aandacht aan besteden. De vijf oorlogsjaren die Nederland teisterden, zorgden ook in de Overijsselse gemeente voor doden en veel leed. Tot op de dag van vandaag wordt dit gevoeld.

Scholen, de Oranjevereniging, de plaatselijke Stichting 4 mei, de Historische Vereniging en de gemeente bundelen de krachten in een werkgroep om voor volgend jaar iets bijzonders te organiseren.

10 mei 1940: van alle kanten kwamen de Duitsers op motoren, fietsen en paarden de gemeente Staphorst binnen. Binnen enkele uren was de hele gemeente bezet. Op 8 april 1945 verschenen de eerste Canadese bevrijders bij Halfweg. Na hevige gevechten was de gemeente Staphorst op 14 april bevrijd, volgend jaar 75 jaar geleden.

Represaille

De zwartste bladzijde in de geschiedenis van Staphorst begint op 29 augustus 1944. Een verzetsgroep lokt de commandant van het in Staphorst gelegen Kamp Beugelen mee en schiet hem neer. In de avond en nacht van 30 op 31 augustus gaat de politie door Staphorst om twintig mannen op te pakken. Ze worden als represaille gevangengezet in Kamp Amersfoort. Blom die het overleeft, probeert de Staphorsters vrij te krijgen. Dan komt er een kink in de kabel. Op 6 september rijdt de hoge SS’er Van der Schatte Olivier met zijn chauffeur door de Staphorster Staatsbossen. Ze krijgen panne. Van der Schatte Olivier wordt doodgeschoten door een verzetsgroep die zich schuilhoudt in de bossen .

De Duitsers zijn razend. De twintig Staphorsters die al vastzitten in Amersfoort, worden niet meer vrijgelaten. Ze gaan meteen op transport naar Kamp Neuengamme. Niemand keert terug.