Tweede avond over windmolens in De Lommert

Staphorst - In het gemeentehuis van Staphorst wordt maandagavond 8 april een tweede informerende raadsvergadering gehouden over de vergunningaanvraag voor drie windmolens in gebied De Lommert bij Staphorst.

Vorige week was er ook een informerend raadsvergadering over hetzelfde onderwerp. Dat is geen gewone sessie.

Initiatiefnemers van het windpark worden door de gemeenteraad doorgezaagd over allerlei kwesties. Klaarblijkelijk zijn er nog zaken onduidelijk bij de raad en komt er nog een sessie over de windmolens die de Coöperatie Wij Duurzaam Staphorst (WDS) wil realiseren in Staphorst. Het is een openbare aangelegenheid. Aanvang 19.30 uur.

WDS wil alles honderd procent coöperatief doen. Lusten en lasten blijven binnen de Staphorster gemeenschap. De 12 megawatt die de molens van elk 200 meter hoog opwekken is overigens een opdracht van de provincie. Staphorst moet haar aandeel voor 2021 leveren. Als het dan toch moet, dan doen we het als gemeenschap zelf, vindt WDS. Het alternatief is dat de provincie Staphorst buitenspel zet en het zelf doet, overigens wel in Staphorst.

Draagvlak

WDS doet er alles aan om draagvlak te creëren en aan te geven dat lasten en zeker ook de lusten in de eigen gemeenschap blijven. De manier waarop ze dat doet is naar eigen zeggen ongekend in Nederland. Er zijn ook al een paar honderd leden.

Met de tijdsdruk neemt ook het verzet toe. Bewoners van De Lommert zijn faliekant tegen. Enige tientallen gezinnen, verzameld in Comité Behoud De Lommert, verzetten zich met hand en tand tegen de molens. Volgens de bewoners mochten ze pas meepraten toen de locatiekeuze al was gemaakt.

Bullingerslag

Ook ondernemers van bedrijventerrein voor werken en wonen Bullingerslag zijn tegen. De groep groeit. Het zijn er nu al rond de twintig. Ook andere ondernemers van De Baarge sluiten zich aan. Ze namen ‘windmolenadvocate’ Anne van Nus in de arm. De ondernemers kwamen al twee keer bij elkaar om hun strategie te bespreken. Ook zamelen ze onderling geld in om de juridische strijd te betalen. De ondernemers zijn niet tegen windenergie, maar wel op deze locatie, vlakbij het dorp.