Suthwalda begint Eredivisie met boeiende pot tegen Leimonias

Zuidwolde - De eerste klap had voor TC Suthwalda/Sportverlichting.com een dikke daalder waard kunnen zijn, maar tegen het bezoekende Leimonias uit Den Haag, ook debuterend op het hoogste niveau, kwam het team uit Zuidwolde niet verder dan 3-3.

Na de vier enkelspelen stond er een 2-2 tussenstand op het scorebord. De beide dubbels waren vorig seizoen in de hoofdklasse bijna allemaal voor Suthwalda, maar dit keer lukte dat net niet. Beide partijen werden pas in de supertiebreak beslist. Teamcaptain Floris Kilian had na afloop een wat tweeslachtig gevoel: ‘Een overwinning was mogelijk geweest, maar dit is geen slecht begin.’

Grote publieke belangstelling

Onder grote publieke belangstelling opende Suthwalda sterk met Mattheo Knoop. Zijn tegenstander Michel van der Goes had geen schijn van kans en werd op een twee keer 6-2 nederlaag getrakteerd. De tweede enkelpartij was die tussen Erik Dallinga en Jeroen Benard.

De laatste speelde vrij veel internationaal tennis en bleek zondag net wat te goed voor Dallinga. In de eerste set ging het lang gelijk op, maar eindigde in winst met 5-7 voor Benard. Hij pakte de tweede set overtuigender met 3-6.

Nieuwelingen

In de derde en vierde enkel was het de beurt aan de beide nieuwelingen van TC Suthwalda, Boy Westerhof en Tim van Terheijden. De twee staan op de nationale ranglijst bij de beste twintig, maar dat was in beide wedstrijden niet altijd terug te zien. Boy Westerhof, met Drentse roots, pakte met 7-5 nipt de eerste set tegen Lennert van der Linden, maar gaf daarna gedurende acht! games niet thuis.

Na de 0-6 verlies in de tweede set kwam hij in de derde met 0-2 achter. Daarna kon hij de knop omzetten, herpakte zich en won de derde set alsnog met 6-2. Tim van Terheijden trof in Yannick Ebbinghaus een taaie tegenstander. Terheijden won nog wel de eerste set waarin hij aan één break voldoende had: 6-4. In de tweede kwam het tot een tiebreak en die ging tenslotte naar Leimonias.

Omgedraaid

In de derde set waren de rollen duidelijk omgedraaid en was het Van Terheijden die niet aan kon haken en kansloos met 6-2 de set en daarmee de wedstrijd met 1-2 aan zijn tegenstander moest laten. Na de enkelspelen was de tussenstand 2-2. Suthwalda rekende zich goede kansen toe in de beide dubbels.

Floris Kilian: ‘Vorig seizoen wonnen we die meestal. Daar waren we gewoon heel goed in. Maar het niveau is nu wel wat anders hoor, maar we zullen zien.’ Het werden twee uitzonderlijk spannende wedstrijden.

De twee oude maatjes van vroeger jaren, Floris Kilian en Boy Wersterhof, namen het daarin op tegen Bas van der Valk en Michel van der Goes. De eerste set werd nipt met 7-6 over de streep getrokken, maar de tweede was met 4-6 voor de ploeg uit Den Haag. De supertiebreak moest uitkomst brengen en dat viel in het voordeel van Suthwalda uit met 10-5.

Niet ontevreden

Op de andere baan verliep de wedstrijd tussen Tim van Terheijden en Jarno Jans tegen het koppel Ebbinghaus/Van der Linden, vergelijkbaar. De eerste set ging met 3-6 naar de gasten maar de tweede set ging met dezelfde cijfers naar de thuisclub. Ook hier dus de supertiebreak. Ook deze eindigde in 5-10 maar dan voor de gasten. Daarmee kwam de eindstand op 3-3.

Volgens zowel Floris Kilian als Mattheo Knoop had er meer ingezeten.

Knoop: ‘We ontliepen elkaar weinig, maar ik denk dat bijvoorbeeld Tim zijn single had kunnen winnen en dan pak je de wedstrijd met 4-2. Maar de eerste wedstrijd in de eredivisie 3-3 is op zich niet slecht.’ Kilian was het hier mee eens: ‘Ja, in de eerste wedstrijd op het hoogste niveau drie punten pakken is mooi. Het was een paar keer net niet. Het zat allemaal heel dicht bij elkaar. Een overwinning was mooi geweest, maar we moeten niet ontevreden zijn.’