Voorzet
Door Flip Vellinga

Knollentuin (2)

Je tikt een stukje over de knollentuin waarin de stadsderby tussen MSC-Amslod en Alcides werd afgewerkt en je telefoon staat ’s avonds roodgloeiend. Het is de impact van social media, maar tevens een bewijs dat de veldenproblematiek verder reikt dan het hoofdveld van MSC.

Oud-voorzitter Eric Grotens van Alcides laat via een tweet weten dat het in 2009 aangelegde kunstgrasveld van Alcides volgens afspraak allang aan vervanging toe is en vraagt zich af waar de toegezegde sportnota blijft. De slechte velden op sportpark Ezinge zijn hem in een doorn in het oog. ‘Gemeente Meppel, doe je plicht naar de 2000 leden van Alcides, MSC en FC Meppel’, zo valt te lezen.

 

Renovatie

Een eerste aanzet daartoe wordt deze zomer gegeven, wanneer het hoofdveld van MSC-Amslod na veertig jaar helemaal over de kop gaat. Het wordt een grondige renovatie, waarbij niet alleen het veld wordt aangepakt, maar ook de bestrating, ballenvangers en reclameborden een opknapbeurt krijgen.

Bij MSC vragen ze zich af welk beleid hieraan ten grondslag ligt. De term ‘hapsnap’ valt in een mailwisseling. In 2021 (inderdaad later dan in 2009 aangekondigd) zijn de drie kunstgrasvelden op sportpark Ezinge aan vervanging toe. De clubs maken zich zorgen of de gemeente die toezegging wel kan nakomen, nu de provincie Drenthe meekijkt met de financiën in Meppel en er geen geld is gereserveerd.

 

Nijeveen

Ook in Nijeveen is de column met belangstelling gelezen. Naast de constatering van een bestuurder van SVN’69 die aanwezig was bij de derby, over de slechte verlichting op sportpark Ezinge, wordt uiteraard een link gelegd met de situatie op sportpark Tussenboerslanden in Nijeveen. Daar wordt niemand bij de club vrolijk van. ‘We hebben een beroerd veld, een slecht trainingsveld en helemaal geen kunstgras. Iedere keer krijgen we te horen dat er geen geld is’, klinkt het weinig hoopvol.

Bij FC Meppel is het zelfs al zover dat sommige teams niet meer willen trainen op de oefenhoek, omdat het gevaar oplevert. Volgens een bestuurder van de club verkeert het trainingsveld ‘in erbarmelijke staat’. Onlangs was de oefenhoek zelfs bezaaid met stenen. Ook het hoofdveld van de zaterdagvereniging nodigt niet uit tot een lekkere pot voetbal.

 

Centenkwestie

Natuurlijk is er voortdurend contact met de vertegenwoordigers van de gemeente. Raadsleden hebben een bezoek gebracht aan de accommodatie van SVN’69 en ook wethouder Jaap van der Haar heeft zich persoonlijk op de hoogte gesteld van de terreinomstandigheden. Iedereen is van goede wil, maar tot dusverre heeft het weinig resultaat opgeleverd.

Het blijft een centenkwestie en dat maakt veel leden van de voetbalclubs onrustig. Voor de uitstraling van Meppel als sportstad is het een uiterst kwalijke ontwikkeling, die snel om een oplossing vraagt.