Vermilion mag door aan de grens van Westerveld

Noordwolde - Vermilion heeft van minister Eric Wiebes van Economische Zaken toestemming gekregen om ten noorden van Noordwolde weer gas te mogen winnen. Winning in het veld Weststellingwerf (Schapendrift 10) is in 2005 geëindigd, maar de gasproducent wil de putten weer in gebruik nemen en aanpassen. Dat mag dus nu van de minister.

Lokale overheden en toezichthoudende partijen hebben in het voortraject negatieve en kritische adviezen afgegeven om ten noorden van Noordwolde weer gas te winnen. Nu Vermilion toch toestemming heeft gekregen, gaat het niet ver van de grens van Westerveld alleen het bestaande veld aanboren, maar ook een onderliggend veld. Het gaat om winning tot 2038 en om een grote hoeveelheid gas: 563 miljoen kuub.

Aardbeving

Volgens voorzitter Jeannette van der Velde van actiegroep GAS DrOvF is het boren in Noordwolde niet zonder risico. ‘In 2009 was er al een aardbeving in de buurt van 2,8 op de schaal van Richter’, zo zegt de inwoonster van Wapserveen. Ze vervolgt: ‘Ondanks dat zowel de provincie als de gemeente Weststellingwerf negatief heeft geadviseerd en betrokken instanties als Mijnraad en Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) kritisch zijn, is het plan toch goedgekeurd door de minister.’ Ook de werkgroep Laat Fryslân Niet Zakken heeft zorgen.

‘Vermilion wil het nieuwe gasveld aanboren zónder de gebruikelijke exploratieboring. Het overslaan van de exploratiefase betekent een groter experimenteel gehalte in bebouwd gebied en dat maakt bewoners extra kwetsbaar. Exploratiefases zijn belangrijk en geven inzicht in de economische winbaarheid, de totale hoeveelheid gas en de kans op bodemdaling en aardbevingen.’

Jeannette van der Velde begrijpt niet dat minister Wiebes ondanks de negatieve en kritische adviezen, de minister toch zijn eigen weg gaat en positief adviseert op de aanvraag van Vermilion. ‘Voor ons een onbegrijpelijk en onverantwoordelijk besluit.’