Weerman deelt bevindingen bij de Toekomstmakers

Oudleusen - ‘De zomers worden warmer en natter en de buien worden heviger.’ Dit blijkt uit persoonlijke bevindingen van voormalig weerman Ton ten Hove.

Ton ten Hove heeft 34 jaar van iedere dag de weergegevens heeft bijgehouden. De oud-weerman was dinsdagavond een van de drie sprekers op de informatieavond van de Toekomstmakers in de Wiekelaar. Er werd gesproken over het klimaat en weer. De Toekomstmakers is een initiatief van de Duurzame Dorpen uit de gemeente Dalfsen.

Ten Hove woont al 34 jaar in Zwolle en heeft in zijn thermometerhut al die jaren de temperatuur en de neerslag genoteerd. Hij heeft de gegevens van alle afgelopen zomers uitgewerkt. Hij heeft als niet wetenschapper een duidelijke conclusie getrokken: ‘Het weer is veranderd in die periode.’

Strijd

Om de huidige situatie over het weer en klimaat duidelijk te maken, heeft hij zijn lezing twee titels meegegeven: ‘De strijd tussen weten en meten’ en ‘de strijd tussen objectief en subjectief weer’. Met voorbeelden verduidelijkte hij zijn thema’s. Hij benadrukte de polarisatie in de samenleving, waarin niet meer wordt geluisterd naar argumenten. Volgens Ten Hove doorkruist de klimaatproblematiek het normale economische denken van de mensen. ‘De investeringen lonen niet direct.’ De tweede spreker Jeroen Kluck, lector aan de Hogeschool in Amsterdam en onderzoeker van extreme neerslag en droogte, stelde vast: ‘Zodra hij moet betalen vindt de Nederlander de klimaatsverandering minder erg.’ De veranderingen zorgen volgens hem voor grote onzekerheden en hebben wereldwijd gevolgen. Zo kunnen er overstromingen ontstaan en zorgen de veranderingen voor meer vluchtelingen en honger.

Speerpunt

Thomas Klomp was de derde spreker. Hij omschrijft zichzelf als waterfanaat en fan van extreem weer. Hij is werkzaam voor het Nationaal Deltaprogramma en houdt zich onder meer bezig met klimaatadaptatie. Klomp ging in op de rol van het Rijk, de gemeente en de burger. Voor de inwoners van Dalfsen noemde hij als speerpunt de open hemelwaterafvoer. Dit betekent dat het hemelwater over de weg afgevoerd wordt en niet meer via het riool.