Cabaretiers spelen drie keer voor vol dorpshuis

Wanneperveen - De lekke ijsbaan, Chinees riet, de jachthaven, de uitkijktoren en natuurlijk de bootbushalte van de familie Doze. Al deze onderwerpen kwamen afgelopen weekend voorbij tijdens de derde dorpsconference van Cabaretgroep Ruzig Volk. Met de voorstelling ‘Je hebt het er maar mee te doen...’ vulden de cabaretiers drie keer Dorpshuis De Wanne tot bijna de laatste stoel.

Locatie: De Wanne, Wanneperveen
Aantal bezoekers: 130
Waardering: ***

In De Wanne gaat het er geordend en kalm aan toe. De toeschouwers wachten zondagmiddag geduldig totdat twee EHBO’ers hen rij voor rij uitnodigen om in de zaal te komen zitten. Het Veniger kwartiertje is al voorbij als Ruzig Volk daarna het podium beklimt. ‘Speul eens een liedje pianovrouw’ is het openingslied. De cabaretiers zingen daarmee hun pianiste Hannie Smith toe.

Meteen daarna onthult de groep haar mystery guest Jarno de Boer, die ze wel eerst nog even uit het café moet plukken. Na zijn vlogact brengt hij de rest van de voorstelling drummend door. Wat volgt zijn liedjes, conferences, sketches en dansjes. Van de dertien leden van Ruzig Volk komen Allard Olie, Colin Hoorn, Annemarie de Vries, Marian Folkertsma en Mirjam Mooiweer het meest voor het voetlicht. Zij behandelen meerdere thema’s, waarbij de gezondheidszorg een telkens terugkerend onderwerp is. Zo zijn er voor de pauze sketches over de EHBO en een blindedarmontsteking. De clou daarvan is niet zo sterk, wat wel het geval is bij de sketch over een ouder echtpaar dat hun seksproblemen met de huisarts bespreekt. De ontknoping daarvan is verrassend.

Indrukwekkende video’s

Ruzig Volk maakt net als bij haar vorige conference weer indruk met de professionele video’s die ze vertoont. De video over twee gappende scooterrijders die de adressen van de schuurverkoop bezoeken is leuk vanwege de malle dansjes, maar duurt wel te lang.

Na de pauze lopen Colin en Allard langs de rijen om een paar toeschouwers te bevragen over de tekst op de theezakjes die onder hun stoelen geplakt zaten. De vragen ‘Door wie word jij verwend?’ en ‘Wie is de leukste Veniger?’ leveren hilariteit op.

Ruzig Volk heeft het beste van de voorstelling voor het eind bewaard. De tweede rode draad van het programma, de strijd tussen man en vrouw, werken de cabaretiers geweldig uit in een sketch over een woordenwisseling tussen twee echtgenoten. Die sketch wordt nog eens een keer herhaald, maar dan hoort het publiek wat de echtgenoten werkelijk denken. Goed is ook de scene waarin Annemarie de Vries het lied ‘Dit is mijn lijf’ playbackt.

Tussendoor zingt Josje Oosterbrink wel live. Haar eerste lied ‘Country Road’ klinkt nog niet helemaal zuiver, maar later herpakt ze zich uitstekend met ‘Bad Moon Rising’. De plaatselijke radiomaker Allard Amateur komt ook weer langs.

En je kon er op wachten, Ruzig Volk besteedt ook aandacht aan de bootbushalte van de familie Doze, die verrassend vanachter een gordijn tevoorschijn komt. Het slotlied is natuurlijk het Veniger Volkslied, waarvoor tekstschrijver en filmmaker Jan Folkertsma graag even op het podium komt. Na afloop kun je concluderen dat de bulderende lach uitbleef bij de toeschouwers, maar de dorpsconference bood hen wel weer volop herkenning.

Hilda Knol