Economische groei in de regio nét iets boven landelijk gemiddelde

Regio - De economie in Zuidwest-Drenthe en Noord-Overijssel groeide in 2018 met 2,9 procent. Dat is net iets meer dan het landelijk gemiddelde, dat vorig jaar op 2,7 procent uitkwam.

Dit was een iets kleinere groei dan het jaar daarvoor. Deze lagere groei was bij nagenoeg alle provincies terug te zien. Flevoland kende, met dank aan Almere, de sterkste groei. In Groningen was de krimp met 0,8 procent groter dan vorig jaar door een grotere afname van de aardgaswinning. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De top drie van sterkst groeiende provincies is ten opzichte van vorig jaar onveranderd gebleven. De economie van Flevoland groeide met 3,4 procent opnieuw het hardst. Gevolgd door Noord-Holland die een economische groei kende van 3,2 procent en Noord-Brabant met een economische groei van 3,0 procent. 

Drenthe

Zuidoost-Drenthe behoort met 1,5% groei tot een achterblijvende regio. Noord-Drenthe deed het met een groei van 1,4% nog net iets slechter. Gemiddeld groeide de Drentse economie met 1,9%. Dat is fors minder dan de groei in 2017 die op 2,3% uitkwam. 

De echte problemen met zelfs een krimpende economie zitten in Groningen en in Zeeuws-Vlanderen waar een minimale groei werd gerealiseerd.