Expositie van striptekenaar Jan Kruis in Secretarie

Meppel - In Kunsthuis Secretarie wordt zaterdag 13 juli een grote overzichtstentoonstelling geopend met het werk van striptekenaar en stripscenarist Jan Kruis. Hij is onder meer bekend van Jan, Jans en de Kinderen, de getekende familie die vanaf 1970 wekelijks als strip in Libelle verscheen.

Alle zalen in het kunsthuis aan de Hoofdstraat worden volledig ingericht met werk van de striptekenaar, die in 2017 overleed. Er is veel te zien van zijn werk van Jan, Jans en de Kinderen, maar er is ook onbekender werk van Kruis te bezichtigen, zoals werk uit het begin van zijn carrière te zien. Daarnaast worden er tekeningen tentoongesteld die hij als kind maakte, tijdens zijn jeugd en zijn academietijd. Vrij werk, waaronder schilderingen van het Koninklijk Huis komen ook naar Meppel.

Op de tentoonstelling is te zien hoe Jan Kruis heel veel studieschetsen maakte voordat hij tevreden was over het resultaat. Opvallend is hoe veelzijdig hij als kunstenaar was. Hij paste diverse technieken toe: hij maakte illustraties met potlood, pen, maar hij maakte ook met ingekleurde illustraties met aquarel, en werken in pastel, olieverf en acrylverf.

De tentoonstelling ‘Jan, Jans en Jan Kruis, een groot overzicht in Meppel’ wordt zaterdag 13 juli geopend door collega-striptekenaar Martin Lodewijk, bekend van Agent 327. Speciaal voor deze dag wordt ook de rode MG-sportauto voorgereden. In dit karakteristieke automodel was Jan regelmatig te zien op de Drentse wegen. De auto figureert vaak in zijn strips. De tentoonstelling, waarvoor dochter Andrea Kruis speciaal de illustratie voor de affiche maakte, duurt tot en met zondag 27 oktober en is elke dinsdag tot en met zondag te bezoeken.

Informatie over de openingstijden en dergelijke is te vinden op de website van het kunsthuis: www.kunsthuissecretarie.nl