Extreme droogte 2018 kost Drentse brandweer kwart miljoen euro extra

Assen – De extreme droogte van vorige zomer heeft voor de Drentse brandweer een extra kostenpost opgeleverd van een kwart miljoen euro.

Dat schrijft de Veiligheidsregio Drenthe in haar jaarverslag over 2018. In de periode mei tot en met oktober was het uitzonderlijk droog en telde de zomer vele dagen waarop het 30 graden of meer was.

Veel branden

‘Het waterpeil’, aldus de VRD, ‘zakte en we kregen te maken met vele (natuur)branden met in het bijzonder de grote natuurbrand in Wateren.’ De kosten voor inzet van brandweerpersoneel en materieel vallen daardoor in 2018 250.000 euro  hoger uit dan vooraf was begroot. ‘Het bestuur heeft besloten om deze extra inzetkosten te onttrekken uit de bestemmingsreserve ‘Rampenpot’.’

Paraatheid onder druk

Ook laat 2018 volgens de VRD zien dat de paraatheid van de brandweer – door toenemende regeldruk en verandering van de samenleving - steeds meer onder druk komt te staan. Dit komt tot uitdrukking in het gegeven dat de helft van de 36 Drentse brandweerposten – met name overdag – moeite heeft om de brandweerauto te bezetten.

De VRD zegt zich in te spannen op diverse manieren de paraatheid overeind te houden. ‘Maar we constateren  dat deze opgave moeilijker en kostbaarder wordt. Het jaarresultaat over 2018 laat dan ook zien dat de kosten voor vrijwilligheid/paraatheid met 250.000 euro zijn toegenomen.

Totale meerkosten

In totaal komt de VRD over 2018 uit op 637.000 euro aan meerkosten dan was begroot. Deze kosten zijn onttrokken aan de reserves.

Tekst: Robbert Willemsen