Staphorst bereikt akkoord over bruikleen torenuurwerk

Staphorst - Zowel het Klokkengieterijmuseum in Heiligerlee als de gemeente Staphorst hebben een bruikleenovereenkomst getekend over het torenuurwerk uit de toren van de Grote Kerk.

Sinds 1989 heeft het Klokkengieterijmuseum Heiligerlee het torenuurwerk van de gemeente Staphorst in bruikleen. Op 19 maart 2019 heeft het college besloten om de bruikleen officieel voort te zetten en de bruikleen-overeenkomst te vernieuwen. Aanvankelijk gold de overeenkomst drie jaar, maar in 1991 werd het niet verlengd en het uurwerk uit 1930, Staphorster eigendom, raakte in de vergetelheid.

Het uurwerk uit Staphorst dat bijna zestig jaar de wijzers aandreef en het volk liet zien hoe laat het was, raakte in de vergetelheid. In 2007 trok de PvdA in Staphorst aan de bel en anderhalve maand geleden deed de ChristenUnie het opnieuw. Hoe zit het met ons uurwerk?

De bruikleenovereenkomst is door beide partijen ondertekend en wordt voortgezet voor een periode van twaalf maanden. Waarna deze telkens voor dezelfde periode stilzwijgend verlengd wordt.

Uitstekende staat

Het torenuurwerk verkeert in een uitstekende staat. Het uurwerk heeft een belangrijke plaats in de collectie van het museum en het wordt door deskundigen onderhouden. Het museum wil het torenuurwerk graag in bruikleen houden en de gemeente Staphorst vindt dit een goed idee. Terughalen naar huis is volgens B en W niet nodig. Daar wordt het ding beter onderhouden.