Hoe wordt de maat van een overhemd bepaald?

Dit artikel wordt u aangeboden door Overhemden.com.

De maten van overhemden zijn gebaseerd op de omtrek van je nek (boordmaat), de borstomvang, de buikomvang, lengte en gewicht. Wanneer je op zoek bent naar een nieuw overhemd kijk je (vaak) in de nek van het oude overhemd. In de nek staat altijd de boordmaat en (vaak) de fit van het overhemd. Mocht je dit beide niet weten, dan is het handig om jezelf op te meten. Dit is een klusje dat zo is gedaan. Benieuwd hoe je dit doet? Lees dan verder.

1. De boordmaat bepalen

De boordmaat kun je gemakkelijk zelf op meten. Gebruik een meetlint en meet de omtrek van de nek ter hoogte van de adamsappel. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de nek en het meetlint. Door je vinger er tussen te doen, kun je gemakkelijk de boordmaat weten. Je hebt dan genoeg ruimte. Noteer vervolgens de omtrek in centimeters. Draag je geen stropdas? Dan is het niet erg als de boordmaat wat kleiner of groter is.

2. De borstomvang bepalen

Meet je borstomvang onder je oksels op het breedste gedeelte. Je wil natuurlijk nog wel kunnen bewegen, meet daarom zeker niet te strak. Pomp je borst niet extra op, want dat doe je in het dagelijks leven ook niet. Noteer de omtrek in centimeters.

3. De buikomvang bepalen

De buikomvang wordt bepaalt door de omvang van de buik. Neem een ontspannen houding aan en span de buik niet aan. Gebruik vervolgens een meetlint en meet het volste gedeelte van je buik. Dit is vaak rond de navel. Noteer de omtrek in centimeters.

Je hebt nu een beter beeld hoe je ideale overhemd eruit kunt zien. Houd altijd rekening met een aantal centimeter speling. Het is belangrijk dat je genoeg bewegingsruimte hebt. Hieronder is een lijstje met het aantal centimeters die je bij de gemeten maten moet optellen.

  • Strak aangesloten: +6-8cm
  • Normaal aangesloten: +8-12cm
  • Veel bewegingsruimte: +12-18cm

Kies het juiste overhemd

Als het goed is, heb je nu jouw ideale overhemd maten. Ga vervolgens naar een overhemden maattabel. Bekijk de maattabel en kies vervolgens het juiste merk uit. Mocht je hulp nodig hebben of twijfelen dat je het goed hebt gedaan? Neem dan contact op met Overhemden.com. Ze staan klaar om jou te helpen aan een goed, passend overhemd.