Studenten Drenthe College overhandigen levensboek aan bewoners Irenehuis

Meppel - Studenten van het Drenthe College overhandigden onlangs hun levensboek aan de bewoners van woonzorgcentrum Irene. De 25 studenten bezochten wekelijks de bewoners en aan de hand van de verhalen van de bewoners, maakten zij het levensboek.

De studenten organiseerde woensdag een high tea. Tijdens die ontmoeting werd het levensboek, waarin het leven van een bewoner is vastgelegd, overhandigd. Opnieuw kwamen herinneringen boven en vulde het atrium van het Irene zich met verhalen. Sommige bewoners werden emotioneel tijdens het doorbladeren van het boek.

‘Een leerdoel voor de eerstejaars studenten maatschappelijke zorg was onder andere om met een oudere contact te maken en zelfstandig een gesprek te voeren’, vertelt docent Fida Teekens van Drenthe College. ‘Om het boek te kunnen vullen met verhalen, werden de leerlingen hiertoe gedwongen.’

Persoonlijke aandacht

Voor de bewoners waren de wekelijkse bezoekjes van de studenten een moment van extra persoonlijke aandacht. ‘Zij genieten ervan als iemand bij hun komt zitten, luistert en helpt om herinneringen op te halen’, vertelt Greet Hegen, coördinerend verpleegkundige.

Anass Benallal en Jurjen van der Bij vonden de gesprekken met de ouderen inspirerend. ‘Ze bleven maar vertellen en waren heel open’, vertelt Jurjen. ‘Zij leefden in een andere tijd en hebben andere waarden en normen’, aldus Anass. ‘In het begin was het even zoeken, maar tijdens de gesprekken leerden we elkaar steeds meer waarderen.’