Openbaar Ministerie eist halfjaar cel voor tien oplichtingen

Zwolle – Een 49-jarige man uit Staphorst dupeerde tien ondernemers door voor duizenden euro's goederen te bestellen zonder te betalen. Hij verkocht de spullen door, bleek dinsdag op de rechtszitting.

Tegen de man werd dinsdag een halfjaar cel geëist. Tien ondernemers uit onder meer Staphorst, Koekange, Ruinen, Nijeveen en Nieuwleusen waren dinsdag in de rechtszaal aanwezig om het verhaal van de verdachte te horen. Die was zelf echter afwezig omdat in het ziekenhuis lag. De inmiddels naar Den Helder verhuisde man bestelde in 2014, 2015 en 2016 voor duizenden euro's aan goederen via zijn evenementenbedrijf.

Laptops voor zijn kinderen, weer laptops voor diezelfde kinderen bij een ander bedrijf, een op maat gemaakte aanhangwagen, gereedschap en een flink aantal mobiele telefoons. Opgeteld waren er voor meer dan 28.000 euro aan vorderingen ingediend. Want hij deed de bestellingen via zijn evenementenbedrijf maar reageerde niet op facturen en aanmaningen. Verschillende van die ondernemers namen de moeite bij de man thuis een kijkje te nemen. 'Al snel werd duidelijk dat daar niets te halen viel', zei een van hen tegen de rechters. De verdachte heeft de aankopen toegegeven.

Geen onbekende van politie en justitie

De officier van justitie vond dat De J. dat allemaal terug moest betalen. De verdachte is zeker geen onbekende van politie en justitie. Hij was een van de 'bendeleden' die van eind 2016 tot en met februari 2017 fietsenzaken in het oosten van het land beduvelde. Gehuurde elektrische fietsen werden meteen doorverkocht. Hij kreeg er een halfjaar voorwaardelijk en een taakstraf voor. De officier wil dat hij voor de oplichtingszaak van dinsdag een halfjaar gaat zitten. Duidelijk is dat hij telkens goederen bestelde zonder de intentie te hebben te betalen. 'Niemand zag een cent.' De advocaat merkte op dat De J. zo graag voor zijn gezin wilde zorgen. Maar zijn zaak ging failliet. 'Hier spreekt onmacht uit.'

Vonnis op 7 mei.