Voorzet
Door Flip Vellinga

Daley Sinkgraven: tijd om te oogsten

Soms is het goed om de hectiek van alledag even achter je te laten. Dan is Zeeland een heerlijke provincie om tot rust te komen.

Vaak is het na een korte vakantie lastig om een onderwerp te vinden voor de wekelijkse column, maar in het prachtig gelegen appartement in de binnenstad van Middelburg beleefden we twee historische voetbalavonden. De kraker tussen Manchester City en Tottenham Hotspur was adembenemend, maar het was toch vooral de fantastische zege van Ajax op Juventus - een dag eerder - die het hart met trots vervulde.

De telefoon (ja, die neem je toch gewoon mee, ook al is onthaasten het ultieme doel) stond roodgloeiend met appjes van voetbalvrienden. Natuurlijk ging het in veel gevallen over Daley Sinkgraven, die in Turijn al na tien minuten binnen de lijnen kwam als vervanger van Noussair Mazraoui. Veel fans hielden hun adem in. Was hij wel de juiste man om de defensie te completeren? Amper wedstrijdritme en dan in de kwartfinale van de Champions League in een kolkend Allianz Stadium terugkeren op het hoogste niveau.

 

Bewondering

Als Meppeler volgde ik zijn verrichtingen met speciale belangstelling en al snel maakte de twijfel plaats voor bewondering. Sinkgraven begon onwennig, maar groeide in de wedstrijd. Natuurlijk mist hij het gif dat Nicolas Tagliafico in zijn spel heeft, maar op basis van zijn inzicht en techniek bleef de linksback uitstekend op de been. Dat is bijzonder knap en zegt veel over zijn kwaliteiten.

Vader Harry reageerde euforisch na het optreden van Daley en beloonde hem met een acht. Dat was misschien iets te chauvinistisch, maar met zijn invalbeurt liet Daley Sinkgraven de internationale voetbalwereld zien dat hij een volwaardige Ajax-speler is. Na maanden van tegenslag, revalideren en teleurstellingen was dit zijn ‘finest moment’.

 

Europese top

Het korte en snelle combinatiespel van de Amsterdammers is hem op het lijf geschreven. Niet voor niets voorspelde voormalig Ajax-trainer Peter Bosz dat Sinkgraven als linksback de Europese top kan halen. Hij is zichtbaar sterker geworden, de afgelopen periode. Het jongensachtige is eraf.

In Turijn bewees hij bovendien dat hij mentaal sterk is. Daarmee dwong hij niet alleen respect af bij de fans, maar ook bij zijn ploeggenoten. Donny van de Beek bijvoorbeeld was lovend over de linksback. Voor trainer Erik ten Hag was het overigens de gewoonste zaak van de wereld om Sinkgraven in te brengen. Hij stelde na afloop nog eens dat de speler uit Meppel simpelweg de kwaliteiten heeft om op dit niveau te acteren.

 

Wezenlijke bijdrage

In de media verschenen de volgende dag berichten dat Sinkgraven de eerste Drentse voetballer in de kwartfinale van de Champions League was. Ik las ze, gezeten op een terras aan de boulevard van Vlissingen, met een glimlach. Het zal hem een zorg zijn. Belangrijk is dat hij er weer is, dat hij meetelt en een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het bereiken van de halve finale. Daley Sinkgraven is weer voetballer.

De lijdensweg is voorbij. Hopelijk blijft hij nu verschoond van blessureleed en kan hij alsnog de belofte gaan inlossen, die hij al jaren met zich meedraagt. Die avond in Turijn zal hem altijd bijblijven. Hij snoerde alle criticasters de mond en liet zien waarom hij in 2015 door Ajax bij SC Heerenveen werd weggeplukt. Het is tijd om te oogsten.