Egbert Streuer en Riemer van der Velde openen nieuwe expositie C+B Museum

Grolloo - Drievoudig wereldkampioen zijspanracen Egbert Streuer heeft woensdagmiddag in het C+B Museum in Grolloo de expositie ‘We Want More!!’ geopend. De tentoonstelling richt zich op de fans en liefhebbers van bluesband Cuby & the Blizzards.

Streuer verrichte de opening samen met Riemer van der Velde, zijn voormalige sponsor, maar ook oud-voorzitter van SC Heerenveen. Bovenal zijn beiden prominente fans van de muziek van wijlen Harry Muskee en zijn groep. Naast toespraken van Lukas Koops (voorzitter Stichting Erfgoed Harry Muskee) en museumconservator Albert Haar speelde bluesmuzikant Bo Brocken drie stukken, buiten op het bankje, pal naast de ingang waar Muskee zelf in 1967 gebruik van maakte.

Skûtsjesilen

De entree van Egbert Streuer en Riemer van der Velde was speciaal. Rond drie uur draaiden zij de Voorstreek op. Op de motor. Laatstgenoemde vertelde vervolgens een geweldige anekdote over het skûtsjesilen waar hij met Streuer, Muskee, Frits Korbach, Guus Hiddink en de Asser kroegbaas en zijspanracer Jaap Geerts eens naartoe ging. ‘Op een gegeven moment hebben we de bierkraan stop gezet en geprobeerd de heren in de auto te krijgen. De dag was meer dan geslaagd. Maar ze hebben geen skûtsje gezien!’

Streuer trok jarenlang met Muskee op. ‘Ik ontmoette hem in de kroeg van Jaap Geerts. Op een gegeven moment verhuisde hij naar Grolloo. We besloten dinsdag te gaan biljarten en op woensdag een tocht te maken. Iedere woensdag haalde ik een mooie klassieker op, ging ik bij Harry langs en dan gingen we een eindje rijden door Drenthe. We wisten nooit waar we terechtkwamen. Het was linksaf of rechtsaf, heel spontaan. Vervolgens gingen we ook samen op vakantie naar Kreta. We hadden een speciale band. Daarom vind het mooi dat ik zo mijn steentje mag bijdragen aan de expositie’, sprak hij geëmotioneerd. ‘Graag gedaan.’

Koops daagde beide heren uit om eens op een avond in het museum meer verhalen over Muskee te delen met het publiek. ‘Dit smaakt absoluut naar meer’.

Trui

De passie van Streuer en Van der Velde komt tot uiting in interviews die op videoschermen in het museum te zien zijn, net als andere fans van het eerste uur. Onder hen ook Assenaar Luc Rengers, Anneke Wijnhold - die in de hoogtijdagen van Cuby & the Blizzards op haar brommer van Stadskanaal naar Grolloo reed om fanmail te behandelen en Annie ter Beek, weduwe van wijlen commissaris van de Koningin in Drenthe, Relus ter Beek.

Ook ondernemer Henk Aa uit Raalte, later manager van Cuby & the Blizzards en in de jaren zestig al organisator van een concert van de band, praat over zijn samenwerking met Harry Muskee. Verder komt de directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Dirk Mulder, aan het woord en de initiatiefnemer van het plaatsen van het borstbeeld van Muskee in het centrum van Grolloo, Gerard van Klaveren. Van Klaveren was tevens de eerste voorzitter van de Stichting C+B Museum en is momenteel waarnemend burgemeester van Ameland.

In het museum staan allerlei attributen tentoongesteld die de relatie van Muskee en zijn fans illustreren, maar ook bijvoorbeeld een replica van de bekende trui die de zanger tijdens optredens in de jaren zestig droeg. Boven op zolder hangen schilderijen van kunstenaars die zich door de blueszanger lieten inspireren.

'We richten onze pijlen ook op het 10-jarig bestaan'

Met deze nieuwe tentoonstelling wordt de traditie in het museum van ieder jaar een nieuwe expositie weer opgepikt. De vorige, getiteld ‘So Many Roads’, werd een jaar verlengd vanwege ziekte en tijdelijke afwezigheid van Albert Haar.

Maar de kans zit erin dat ‘We Want More!!’ ook twee seizoenen gaat lopen. ‘Daar hebben we als bestuur nog geen besluit over genomen’, zegt Koert Broersma, bestuurslid van het C+B Museum. ‘Om een expositie twee seizoen aan te houden heeft ons geen bezoekers gekost. Integendeel, zou ik zeggen. Ook richten we voorzichtig al de pijlen op het 10-jarig bestaan van het museum in juni 2021.’

De tentoonstelling is tot en met april 2020 te bekijken. Openingstijden: mei, september en oktober: donderdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Juni tot en met augustus: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. November t/m april: alleen zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Website: www.cubymuseumgrolloo.nl

Bekijk de opening terug via Facebook: