Documentaire over ontsnapping en fusillade bij Doldersum

Doldersum - Er is een documentaire gemaakt over de fusillade van 8 september 1944 bij Doldersum. In de film die zaterdag bij RTV Drenthe in première gaat, staat het verhaal van de nu 92-jarige Klaas van Daalen centraal. De inwoner van Rhenen is één van de 21 in 1944 gevluchte jonge mannen uit het arbeidskamp in Vledder. Zes jonge mannen overleefden de ontsnapping niet.

De documentaire is gemaakt door filmmaker Herman Huisman. De inwoner van Steenwijk deed dit samen met een groep amateurfilmers. Bij de samenstelling is hij bijgestaan door Anita Janssen, die jarenlang secretaris was van de stichting Monument Doldersum. Rode draad in de documentaire van Huisman is het verhaal zoals Klaas van Daalen dat jarenlang vertelde in groep acht van basisschool De Hoekstee in Vledder. De documentaire is morgen om 16.30 uur, 18.30 uur en 21.30 uur op RTV Drenthe te zien.

Monument

Stichting Monument Doldersum herdenkt elk jaar samen met nabestaanden en vele andere belangstellenden de zes jonge mannen die bij de schietpartij in 1944 om het leven kwamen. Sinds 25 jaar wordt op de plek van de fusillade op 4 mei om 12.00 uur ’s middags een herdenking gehouden. Ook morgen gebeurt dat weer.

Aan de Huenderweg tussen Doldersum en Wateren staat op de plaats waar de mannen in 1944 gefusilleerd zijn, een monument. Het monument en de herdenkingen op de heide zijn inmiddels in Westerveld en wijde omgeving een begrip geworden. Het hele jaar door wordt deze bijzondere plaats goed bezocht, zo blijkt uit de briefjes die er in de brievenbus bij het monument worden achtergelaten.

Aankomende september is het 75 jaar geleden dat de fusillade zich heeft voltrokken. Klaas van Daalen, nu 92 jaar oud, was één van de jonge mannen die geholpen door het verzet uit het arbeidskamp in Vledder vluchtte. Hij was zo gelukkig dit avontuur te overleven, en dat besef heeft hem ertoe gebracht zich in te spannen voor een monument ter nagedachtenis van de maten die dat geluk niet hadden.

Van Daalen stond ook aan de wieg van stichting Monument Doldersum. Die stichting zorgt voor het in stand houden van het monument en het organiseren van de herdenkingen.

Geschiedenis

De zes gefusilleerde jongens ontsnapten samen met vijftien andere te werk gestelde jongeren in de nacht van donderdag 7 op vrijdag 8 september 1944 het werkkamp van De Nederlandse Arbeidsdienst bij Vledder.

In de bossen werden ze opgevangen door verzetslieden die hen naar ondergrondse schuilplaatsen brachten. Vier jongeren kregen een plaats in een hol achter de Dieverseweg, anderen in twee andere holen rond het Doldersummerveld. Negen jongens werden naar het onderduikershol aan de Huenderseweg tussen Doldersum en Wateren gebracht. De plek waar het drama zich op 8 september 1944 voltrok en waarbij Christiaan van Tongeren, Gerardus Marinus van Corstanje, David Oomens, Wilhelmus Kloonen, Jan van Dijk en Pieter Groenhuis het leven lieten.

Drie jongens overleefden het drama. Twee werden door de Duitsers gespaard om mee te helpen met zoeken naar de andere drie holen. De derde werd ook neergeschoten. De Duitsers lieten hem achter aan de Huenderseweg in de overtuiging dat ook hij de kogelregen niet had overleefd. De jongeman overleefde het drama, maar raakte voor de rest van zijn leven gehandicapt.

Meer informatie over het monument en de stichting is te vinden op de website www.monumentdoldersum.nl