Vraag de psycholoog
Door JOke Land

Zelf-Zorg of zorgen om Zelf

Ons Zelf is een kostbaar gegeven. Maar dat wordt ons vaak niet zo geleerd. Er zijn veel lelijke woorden met Zelf: Zelfzuchtig, Zelfgericht, noem maar op. Zo leer je, in een verborgen laag, dat je niet zo gericht mag zijn op Zelf.

Veel mensen die wij coachen hebben dat prima geleerd. Ze geven alles weg: tijd, energie, zichzelf, zorg aan anderen. Ze komen bij ons omdat ze leeg zijn. Burn-out is een hedendaagse ziekte: presteren, de angst om achter te lopen, om niet te voldoen.

Veel mensen denken niet goed over Zelf.

Cynisch

Ze vinden dat ze meer hadden moeten doen of zijn cynisch of passief geworden. Hebt u echt wat leuks gedaan met Pasen of zegt u, zoals die mevrouw op televisie in het tuincentrum: We hadden toch niets te doen met ons Zelf. Wat moeten we aan met ons Zelf? Mensen zetten zich vast in structuren. Zo hoort het, zo moet het.

Als het niet zo gaat als wij dachten, worden we overspannen of depressief. Hoe gaan we leren om goed voor Zelf te zorgen? Want dat is voor velen een grote klus. Houden van Zelf. Mag dat, kan dat? En voor velen is er de vraag: Hoe doe je het dan? Dat is toch een beetje soft? Alle liefde begint vanuit het eigen hart en als dat hart niet geliefd wordt, kan het wel helpen, maar niet liefhebben.

Liefde

Ondanks het feit dat veel mensen dat met elkaar verwarren. Helpen is geen liefde. Liefde is liefde. En wat je daarmee doet is iets anders.

Leer u Zelf waarderen en liefhebben.

Van 4 tot 8 juli is er de Summer Intensive: Leren Zelf Waarderen.

Voor meer informatie www.bureauland.nl

‘ t Gebeurt in Ansen!