'Museum Vliegveld Havelte WOII tijdelijk gevestigd in lammerenkooi

Havelte - Met het in een vitrine plaatsen van een bord met bestek uit een voormalig jodenkamp uit de buurt, opende burgemeester Rikus Jager zaterdag in Havelte het tijdelijke ‘Museum Vliegveld Havelte WOII’. Het museum is de komende drie weken gevestigd in de lammerenkooi van de Holtinger Schaapskudde op de toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld.

Al ruim twee decennia lang verzamelt de Havelter schaapherder Jelle Kootstra vondsten uit de Tweede Wereldoorlog. Vondsten gedaan op het Holtingerveld en directe omgeving wel te verstaan. Kootstra had tot voor kort zijn verzameling uitgestald in een klein museumpje bij de manege in Uffelte, maar door een verhuizing was daar geen plaats meer.

Permanent

En omdat er dus op dit moment geen permanente locatie is voor het museum en velen vinden dat de collectie historische vondsten niet verloren mag gaan, is nu een tijdelijk onderkomen gevonden. ‘Maar met Stichting Museum Vliegveld Havelte WOII blijven we naar mogelijkheden zoeken om het museum definitief op het terrein van de Toegangspoort Holtingerveld te vestigen’, zo vertelde Kootstra zaterdag.

Aan de hand van vliegtuigonderdelen, foto’s, kaarten en allerlei verrassende voorwerpen vertelt het museum het indrukwekkende verhaal van het voormalige Duitse vliegveld tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Holtingerveld en de impact ervan op de omgeving. Kootstra heeft in de lammerenkooi niet voldoende ruimte om alles te tonen. ‘Wat je hier ziet is ongeveer tweederde van de collectie.’

Grote passie

Het zoeken naar en verzamelen van voorwerpen die in de Tweede Wereldoorlog op het Holtingerveld gebruikt zijn door de Duitse bezetter, is een grote passie van schaapherder Jelle Kootstra. De Duitsers lieten hier tegen het einde van de oorlog een vliegveld aanleggen, met alles erop en eraan. Restanten van deze Flugplatz Steenwijk, zoals een deel van de start- en landingsbaan en de aarden wallen die als hangars dienden, zijn ook nog altijd zichtbaar. Evenals een stuk van het smalspoor waarover zand, stenen, hout en briketten werden aangevoerd.

Kootstra ging de afgelopen jaren regelmatig op pad met zijn metaaldetector en stuitte zo op allerhande resten munitie, maar bijvoorbeeld ook op bestek gebruikt door de meer dan 6.000 dwangarbeiders die destijds ingezet zijn voor de aanleg van het vliegveld.

Bezoeken

Het museum van Kootstra is nog tot 26 mei op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur geopend. geopend in de schaapskooi op het terrein van de Toegangspoort Holtingerveld. ‘En mensen die doordeweeks de collectie willen bezichtigen en/of een rondleiding in het Holtingerveld willen, kunnen mij bellen voor een afspraak’, zo zegt Jelle Kootstra. Hij is te bereiken via telefoonnummer 06-21917489.