De Spil debuteert in kunstweekend

Nieuwleusen - Op maar liefst 45 adressen in voornamelijk Dalfsen, maar ook Lemelerveld, Hoonhorst, Oudleusen en Nieuwleusen konden kunstliefhebbers zaterdag en zondag genieten van het werk van veelal lokale kunstenaars. De Spil in Nieuwleusen was voor het eerst een van de Kunstpunten van Kunst om Dalfsen.

Big Swirl

‘Big Swirl’, luidt de naam van een bijzonder schilderij van een vrouw met een opvallende groene jurk op een blauwe achtergrond. Het is het favoriete werk van kunstenares Odette van Doorne, die zich helemaal uitleefde op dit schilderij. ‘Kijk, er zitten ook steentjes en kristalletjes in. Het was een heel priegelwerk om dit allemaal te plaatsen.’

Het schilderen wordt de laatste jaren ‘steeds serieuzer’ voor de Nieuwleusense kunstenares. ‘Het is inmiddels wel wat meer dan alleen hobby. Ik heb altijd wel veel getekend en altijd het voornemen gehad om echt te gaan schilderen, maar jarenlang kwam het er eigenlijk niet van. De laatste jaren heb ik het serieus opgepakt en nu móet ik ook schilderen. Als ik het niet doe word ik heel zenuwachtig.’ Van Doorne deed al eerder mee aan Kunst om Dalfsen, maar doet dat in De Spil voor het eerst in haar eigen dorp. ‘Best spannend. ‘Goh, ik wist helemaal niet dat jij schildert’, hoor je dan ineens van mensen die mij wel kennen.’

Kunstenaars

Naast Van Doorne tonen Henny Compagner, Viviane Rose, Max Timmerman, Tineke, Sicccama, Theo Siccama, Anita van der Veen en Hilly Holterman hun werk in De Spil. Beide dagen stonden telkens minimaal twee van hen paraat om de bezoekers rond te leiden langs de expositie en te vertellen over de kunst. Van Doorne nam samen met Holterman de eerste paar uurtjes voor haar rekening.

Storm liep het zaterdagochtend direct na de opening nog niet, maar de twee hadden goede hoop. ‘Nieuwleusen heeft als nadeel dat er minder Kunstpunten zijn dan in Dalfsen zelf’, vertelt Holterman. ‘Daar zie je dat veel mensen op de fiets een rondje langs hun favoriete punten maken. Dat zie je hier wat minder. Maar De Spil is nieuw, dus het gebouw zit ook voor het eerst in de route van Kunst om Dalfsen. Het moet nog een beetje bekendheid krijgen.