Groen, geel, zwart, geel en blauw: Westerveld krijgt een eigen vlag

Diever - Om de herkenbaarheid van de gemeente te verbeteren en om beter te kunnen onderscheiden wil de gemeente Westerveld een eigen vlag. ‘Met een gemeentevlag kunnen inwoners, organisaties en bedrijven hun verbondenheid met de geografische gemeente laten zien’, schrijft het college aan de raad.

Westerveld beschikt nog niet over een vlag. Nu wordt het logo van de gemeente gebruikt als vlag, bedrukt op een witte achtergrond. Het college stelt nu een vlag voor, bestaande uit vijf horizontale strepen in de vier kleuren van het gemeentewapen: groen, geel, zwart, geel en blauw.

Het groen in het wapen van Westerveld symboliseert de agrarische sector. Het geel is afkomstig van de huisstijl van het Drents-Friese Wold. De kleur blauw komt van het Dwingelderveld en het zwart symboliseert turf, omdat de vaart gegraven werd voor het vervoeren van turf.

Twee ontwerpen

Burgemeester Rikus Jager heeft contact gezocht met de Hoge Raad van Adel, die in het verleden heeft geadviseerd over het wapen van de gemeente. De Hoge Raad van Adel kwam met twee voorstellen. Het eerste ontwerp gaat uit van een banenvlag met vijf horizontale banen, in de vier kleuren van het gemeentewapen. Deze variant heeft, na overleg met vier historische verenigingen, de voorkeur gekregen van het college.

De twee variant keren niet alleen de kleuren van het wapen terug, maar ook de vierendeling van de vier kwartieren van het wapen (vier vlakken van gelijke grote). Tevens in de kleuren groen, geel, geel en blauw, met in beide gele kwartieren een zwarte vluchtschuinbalk ter breedte van een tiende van de vlaghoogte.

Dorpen

Een aantal dorpen in Westerveld heeft al een eigen dorpsvlag. ‘Het is denkbaar dat dorpen om deze reden mogelijk geen belang hebben bij een gemeentevlag; de geografische verbondenheid en identiteit is voor inwoners vooral gerelateerd aan het dorp waar zij wonen’, schrijft het college. Toch denkt het college dat een gemeentevlag geen probleem zou moeten zijn. ‘Aan de andere kant hoeft het één het ander niet uit te sluiten; er kan van beide vlaggen gebruik gemaakt worden.’

Als de raad akkoord gaat met de vlag, kunnen er eerst 100 vlaggen worden besteld voor € 1700. Deze vlaggen kunnen beschikbaar gesteld worden aan tourist information points, (sport)verengingen, scholen en gemeentelijke gebouwen. Daarnaast kunnen bedrijven, instellingen of winkels de vlag bestellen en verkopen.

De vlag mag in principe altijd uithangen, maar in ieder geval op hoogtijdagen.