Voorzet
Door Flip Vellinga

De belangrijkste overwinning

Wanneer binnen een team iemand wordt getroffen door een ernstige ziekte of wegvalt door overlijden heeft dat een enorme impact op het groepsproces.

Bij Ajax vinden spelers het nog altijd moeilijk om te praten over Abdelhak Nouri, die vorig seizoen werd getroffen door een hartstilstand. Zelf heb ik het één keer van dichtbij meegemaakt dat een speler ongeneeslijk ziek werd en na een zware strijd overleed. Dan is winnen of verliezen ineens niet meer belangrijk.

Ook het overlijden van een betrokken ouder, zo heb ik ervaren, kan grote invloed hebben op het functioneren van een team. Het plaatst alles in een ander perspectief.

Lymfeklierkanker

Bij de zaterdagamateurs van MSC-Amslod heeft dit voetbalseizoen vooral in het teken gestaan van de ziekte van Damion van Stormbroek. De voetballer kreeg in het najaar van 2018 het vreselijke bericht dat hij een zeldzame vorm van lymfeklierkanker had. Er volgde een onzekere periode, waarin de speler maandenlang balanceerde tussen hoop en vrees.

Zijn ploeggenoten, onder wie zijn trouwe vriend Joël Danhof, steunden hem door dik en dun, maar de angst om iemand te verliezen bleef als een grauwsluier boven de ploeg hangen.

Grootste overwinning

Úitgerekend in het weekend dat het belangrijke uitduel met hekkensluiter Borger met 1-0 werd verloren, waardoor MSC-Amslod nog maar één punt voorsprong heeft op de laatste plaats en degradatie dreigt, werd de grootste overwinning van dit seizoen gevierd.

Damion van Stormbroek kreeg vrijdag het geweldige bericht dat hij ‘schoon’ is. Dan zijn degradatiezorgen plotseling relatief. Tijdens een surpriseparty in café De Beurs vierde de voltallige selectie van MSC-Amslod dat hun populaire ploeggenoot de belangrijkste strijd van het seizoen had gewonnen.

Damion kon het amper geloven toen hij de scan zag, waarop niks meer te zien was. Hij heeft altijd positief in het proces gestaan, maar natuurlijk waren bij hem de twijfel en de angst nooit ver weg. Hij kende de voorbeelden van de mensen die aan deze vorm van kanker waren overleden.

Dankbaar

In het ziekenhuis werd hem geen valse hoop gegeven. Gelukkig sloeg de behandeling aan, waarvoor hij de artsen uiteraard bijzonder dankbaar is. De eerste opsteker kwam in december, toen de uitslag van de scan bekend werd en er weer licht gloorde aan het einde van de tunnel. De voetballer heeft de behandeling ervaren als een voetbalwedstrijd. Die ga je altijd in om te winnen en dan is het fijn wanneer de openingstreffer wordt gescoord.

Nu heeft Damion ook de winnende goal binnengekopt. Dat heeft, logischerwijs, voor een euforisch gevoel gezorgd. De speler is blij met de steun die hij van zijn familie, vrienden en ploeggenoten heeft gehad. Hij is zelfs al weer zover dat hij voorzichtig aan voetbal durft te denken.

Bijzaak

De beslissende weken van dit voetbalseizoen volgt hij als toeschouwer en fan. Zijn lichaam is uiteraard nog niet voldoende hersteld om nu al een rentree te kunnen maken. Is ook niet belangrijk. Voetbal is bijzaak geworden. Wie de dood in de ogen heeft gekeken, wil vooral genieten. Natuurlijk gaat Damion er alles aan doen om zich volgend seizoen terug te knokken in de basisformatie van trainer Bernard Koning, maar mocht dat onverhoopt niet lukken dan is er geen man overboord. Hij heeft geleerd te relativeren.

Soms heb je pech, soms heb je geluk. Damion van Stormbroek heeft het in korte tijd allemaal meegemaakt. Nu heeft hij de emotionele achtbaan achter zich gelaten. Dat is een felicitatie waard. Eigenlijk is er nog maar één ding belangrijk. Leven.