Celstraf voor man die vele ondernemers oplichtte

Zwolle / Staphorst - Een oplichter uit Staphorst heeft voor zijn gewoonte bestelde goederen niet te betalen een halfjaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk gekregen. Naast de straf moet hij de benadeelden ruim 30.000 euro terugbetalen. De straf is lager dan geëist.

Dat bleek dinsdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. Tussen 2014 en 2016 bestelde de 49-jarige man uit Staphorst tientallen goederen op naam van zijn evenementenbedrijf. Hij kocht meerdere laptops en dure gereedschappen. Hij kreeg ze geleverd maar betaalde nooit. Hij verkocht de goederen domweg door aan anderen. De vele verzoeken van de ondernemers om nu eindelijk eens te betalen, liet hij onbeantwoord.

Bedrijven in onder meer Staphorst, Nieuwleusen en Koekange waren de dupe. Ondernemers die hem in Staphorst opzochten, kregen hem niet te zien. De man, inmiddels naar Noord-Holland verhuisd, was zeker geen onbekende bij politie en justitie. Hij kreeg onlangs nog een halfjaar cel voorwaardelijk voor het oplichten van fietsenzaken in het oosten van het land. Gehuurde elektrische fietsen werden door hem en een ander 'bendelid' meteen doorverkocht.

Dat het wellicht lastig wordt voor de man om het forse bedrag aan de ondernemers terug te betalen, wil niet zeggen dat hij ermee wegkomt. Bij niet nakomen van de betalingsverplichting kan hij voor opgeteld nog eens 433 dagen vastgezet worden. Daarmee vervalt de betalingsverplichting niet. Tegen de oplichter was een halfjaar cel geëist.