Roelof Roo (89), Mister Rollecate, is overleden

Staphorst - Medeoprichter van Rollecate, Roelof Roo, is donderdag op 89-jarige leeftijd overleden. Door zijn inspanningen groeide Rollecate uit tot de grootste gevelbouwer van ons land.

Roo en zijn vrouw Sinie woonden in IJhorst. Roelof was vanwege zijn verdiensten voor bedrijf en samenleving Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zoon Diederik Roo: ‘Pa was qua geest nog kraakhelder, maar hij had alles uit zijn leven gehaald. Hij was lichamelijk op. We kijken in dankbaarheid terug op zijn fantastische leven. Het was een unieke, creatieve man. Klein van stuk, maar groot qua daden. Hij hield van praten en had een nadrukkelijke eigen mening.’

Groot gezin

Roelof Roo begon met niks. Als zoon in een gezin met tien kinderen in De Meele bij Nieuwleusen was er geen geld. Vader die al vroeg overleed, was mollenvanger. Armoe troef. Toch mocht Roelof een technische opleiding volgen, betaald door zijn broer. Techniek en ondernemen waren passies. Roo was niet geschikt om voor een baas te werken.

De kleine man had een groot charisma en een rotsvaste eigen mening. Hij zag kansen en zijn personeel vertrouwde op het beoordelingsvermogen van Roelof. Als hij zei dat het goed kwam, dan was dat zo.

Rollecate uit Staphorst is de grootse gevelbouwer van ons land en bestaat dit jaar 65 jaar. Het was Roelof Roo, de vader van de huidige eigenaren van de Rollecate Groep Johan en Diederik Roo, die in 1954 op 25-jarige leeftijd startte met het produceren van stalen ramen en deuren. Gevelbouwer Rollecate vestigde zich op de oude gemeentewerf in Staphorst. Roelof richtte het bedrijf op samen met zijn compagnons Hendrik Zwerus en Hendrik Vonder.

Succes

Rollecate, genoemd naar het huis van baron van Dedem in Nieuwleusen, bleek een succesverhaal. Het bedrijf ontwikkelde zich van lokale kozijnproducent tot een toonaangevende, internationale onderneming. Met nu ruim 900 medewerkers staat Rollecate Groep bekend als expert op het gebied van gevels en geveldelen in aluminium, staal en kunststof. Van advies tot en met de nazorg en service, Rollecate Groep overziet het gehele proces. Het bedrijf had het zwaar tijdens de crisis, maar nu gaat het weer heel goed. De bouw floreert. Waren er in 2014 550 medewerkers, nu zijn het er 900.

Het bedrijf is wereldwijd actief met een groot kantoor aan de A28. Roelof en zijn vrouw Sinie onthulden bij het 60-jarig jubileum van Rollecate een bronzen buste van de oprichter. Dat was een mooi moment.

Het initiatief om Rollecate te starten in 1954 is voor velen van belang gebleken, niet alleen voor de medewerkers, leveranciers, klanten en bouwend Nederland, maar ook voor de gemeente Staphorst. Eind 1988 verwierf oprichter Roelof Roo 100 procent van de aandelen van Rollecate. Dit met medewerking van Johan Roo, toen al enige jaren werkzaam in het bedrijf.

Leermeester

Op 1 januari 1990 droeg Roelof Roo zijn aandelen over aan Johan en Diederik. Vervolgens trad Roelof Roo in 1994 terug als algemeen directeur. Hij bleef tot het laatst verbonden aan het bedrijf. 'Vroeger aan de keukentafel ging het altijd over Rollecate. Pa was een strenge, maar goede leermeester. Hij vroeg tot op het laatst of hij dingen voor ons kon doen.’

Roelof Roo wordt morgenmiddag begraven in IJhorst.