IVN Noordwest-Overijssel wacht druk weekend

Steenwijk - Het wordt een druk weekend voor de vrijwilligers van IVN Noordwest-Overijssel en KNNV De Noordwesthoek. Er staan liefst drie activiteiten gepland: kanoën, fietsen en vogels spotten.

Op zaterdag 11 mei is er ter gelegenheid van de Nationale Vogelweek een excursie in Park Rams Woerthe in Steenwijk, met het doel zoveel mogelijk zangvogels te spotten. Deze excursie is uitermate geschikt voor beginnende vogelaars. Deze ochtend zijn zeker de zwartkop, de tjiftjaf, de roodborst en de winterkoning te horen, evenals verschillende mezensoorten als de pimpelmees, de koolmees en de zwarte mees. De historie van het park met de indrukwekkende villa komen vanzelfsprekend ook aan bod.

Start om 7.00 uur bij de hoofdingang van Park Rams Woerthe, Gasthuislaan 2, Steenwijk. De excursie duurt tot ongeveer 10.00 uur. Deelname is gratis voor iedereen, ook voor niet-leden. Informatie: Piet Hein Klip, telefoon 0521-513766 of Henk Bergsma, telefoon 0521 514097 of www.ivn.nl/afdeling/noordwest-overijssel.

Kano-excursie

Wie er die dag geen genoeg van kan krijgen, is ’s middags welkom bij een kano-excursie in de Weerribben. Zittend in de kano bevindt de deelnemer zich letterlijk in het hart van natuurgebied De Weerribben. Zó dit gebied zien en beleven. Dat is de bedoeling van deze excursie. Tijdens de kanotocht nemen ze onder leiding van een ervaren natuurgids waar wat zich zoal in het voorjaar ontspruit en tot leven komt. Er wordt gelet op planten, moerassen, insecten en vogels. Het is verrassend wat de groep allemaal tegenkomt. Ook het ontstaan en het beheer van het gebied komen uitgebreid aan bod.

Deze excursie is van 14.00 tot 16.00 uur. Verzamelplaats: Het Informatiepunt van het Nationaal Park Weerribben-Wieden in Kalenberg (achter Recreatiebedrijf Pieter Jongschaap/De Vrijstate, Kalenbergerpad 4, Kalenberg).

Belangrijk is wel dat deelnemers een eigen kano meenemen of er een huren. Dit kan ter plekke bij twee bedrijven: Pieter Jongschaap/De Vrijstate of het Doevehuis. Om 13.50 uur aanwezig. De excursie is gratis voor iedereen (ook voor niet-leden), exclusief kanohuur.

Fietstocht

De volgende dag kunnen fietsliefhebbers de Weerribben ontdekken op de tweewieler. Natuurgebied De Weerribben, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden, kan uitstekend per fiets worden verkend. Daarom organiseren IVN Noordwest-Overijssel en KNNV De Noordwesthoek op zondag 12 mei een fietsexcursie door dit unieke gebied. Tijdens de tocht vertelt een ervaren natuurgids alles over het ontstaan van dit gebied en de cultuurhistorische waarde. Op verschillende plaatsen wordt gestopt om te genieten van de bijzondere flora en fauna die De Weerribben rijk is.

Verzamelplaats en tijd: 10.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Buitencentrum De Weerribben van Staatsbosbeheer, Hoogeweg 27 in Ossenzijl. De tocht duurt tot circa 12.30 uur. Eigen fiets meenemen. Gratis, aanmelden is niet nodig.