Winnaars provinciale verkiezingen staan buitenspel

Zwolle - De twee grootste winnaars van de Provinciale Verkiezingen in Overijssel zijn op bestuurlijk vlak voorlopig buitenspel gezet. Forum voor Democratie en GroenLinks zijn geen onderdeel van het coalitievoorstel van informateur Bart Krol.

Drie weken geleden was het coalitieadvies van de eerste informatieronde (CDA, Forum voor Democratie, VVD, PvdA en ChristenUnie) stukgelopen na het uitstappen van de PvdA. Geen enkele combinatie met Forum bleek haalbaar, zegt Krol. Ook GroenLinks bleek lastig in een coalitie te passen.

Volgens Krol is een coalitie van CDA, VVD, PvdA, CU en SGP de 'meest kansrijke optie'. En daarmee staan de twee grootste winnaars op bestuurlijk vlak voorlopig buitenspel. Deze voorgestelde coalitie heeft 25 van de 47 zetels in de Staten. En daarmee is er 'voldoende draagvlak' en 'breed vertrouwen' om Overijssel te besturen, zegt de informateur.

Informateur Bart Krol gaat na vandaag als formateur met CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP verder met het formatieproces om tot een collegeakkoord te komen. Krol: “De partijen willen daarbij geen ‘dichtgetimmerd’ collegeprogramma. Partijen willen samen met de inwoners van Overijssel en alle Statenfracties aan de slag vanuit de overtuiging dat met een breed draagvlak de beste resultaten voor Overijssel worden geboekt.”