Ondernemen in Meppel: Christiaan Kodde
Door Christiaan Kodde

Trots!

Het heeft even geduurd maar eindelijk staan ‘we’ weer eens in de finale van de Champions League! Oh nee, wacht… die droom spatte woensdag uiteen. Velen hadden nooit kunnen dromen dat een Nederlandse club zover zou komen in het huidige miljoenenbal.

Er is ook nogal wat veranderd de laatste jaren waardoor dit onmogelijk leek. Clubs worden opgekocht door oliebaronnen en geld speelt een steeds belangrijkere rol.

Er is één speler uit het verleden die de boel flink heeft doen opschudden: Jean-Marc Bosman. Hij kreeg een conflict met zijn club. Zijn contract liep in 1990 af en hij kon een nieuw contract krijgen onder veel slechtere voorwaarden. Hij besloot daarom uit te kijken naar een andere club. Uiteindelijk had hij deze gevonden maar zijn huidige club vroeg een flinke transfersom. De clubs kwamen er niet uit en Bosman stond met lege handen.

Deze Belgische speler eiste in 1990 zijn vrijheid op nadat zijn contract was afgelopen. In 1995 volgde de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, vlak nadat Ajax de Cup met de grote oren had gewonnen. Deze uitspraak staat bekend als het ‘Bosman-arrest’. Vóór het arrest kon de huidige club een transfersom eisen bij de nieuwe club, ook al was het contract met de speler beëindigd.

Bosman stelde via het Europese Hof dat er in strijd werd gehandeld met het vrije verkeer van werknemers. Op de dag van de uitspraak was iedere speler transfervrij en waren er geen beperkingen meer in het aantal buitenlandse spelers. Een overgangsregeling was niet aan de orde.

De gevolgen waren duidelijk zichtbaar. De machtspositie van de spelers werd versterkt. De makelaars volgden hun spoor. Salarissen stegen en het aantal transfers namen toe. Het contracteren van spelers werd nog belangrijker en clubliefde kwam minder vaak voor...

Ook op fiscaal gebied speelt het Europese Hof een belangrijke rol. Meeste recente voorbeeld is onze huidige fiscale eenheid in de Vennootschapsbelasting. Deze is onhoudbaar geworden vanwege een uitspraak van het Hof. Tevens is Nederland door het Hof op de vingers getikt vanwege onze zogeheten brievenbusfirma’s.

Bosman en Ajax; beiden schudden ze Europa in 1995 flink op en jaren later is hun invloed nog steeds duidelijk zichtbaar.