Magazine met het geloof als fundament

Oldemarkt -Het is een zomermagazine vol met tips, interviews, geloofsverhalen, reportages over de Kop van Overijssel én informatie over kerkelijke gemeenten en kerktijden. Wal & Water heet het blad. Gisteravond werd de 33e editie gepresenteerd in Oldemarkt.

Jaarlijks vieren meer dan 500.000 toeristen vakantie in deze regio. Watersporters, kampeerders, wandelaars en fietsers zoeken ontspanning of rust. Misschien zoeken ze ook wel naar zichzelf of God. Daarom willen de kerken in Noordwest- Overijssel hen hartelijk verwelkomen tijdens de kerkdiensten op zondag, maar ook bij andere activiteiten, zoals een bezichtiging, orgelconcert, vakantiebijbelclub voor kinderen of zomaar voor een kopje koffie.

Met dat doel verschijnt al dertig jaar Wal & Water. Dit fullcolour- magazine biedt interessante wetenswaardigheden voor zomergasten met extra aandacht voor kerkelijke zomeractiviteiten en informatie over kerkdiensten. Ook zijn artikelen opgenomen die de lezer inspireren na te denken over geloof en zingeving. Het blad is een succes en daarom verschijnt er ook een editie in Twente en binnenkort in de Achterhoek. Allemaal met hetzelfde doel: lezers boeien met het geloof als fundament.

Gisteravond was de presentatie in het Achterhuus in Oldemarkt. Elk jaar is de presentatie op een andere plek in de regio. Tijdens deze bijeenkomst vertelde dominee Dick Wolters uit Vollenhove iets over het thema: ‘Als kerk de wereld in!’, ook het thema van het blad. Wolters is er groot voorstander van dat de kerk meer praktisch aanwezig is in de samenleving. ‘Niet mensen uitnodigen om naar de kerk te komen, maar als kerk de samenleving in gaan, missionair bezig zijn. Mensen moeten kunnen zien dat je gelooft. Vroeger kwamen mensen naar bijeenkomsten in de kerk, nu is het andersom.’

Wal & Water wordt verspreid door kerken in Berkum, Blankenham, Blokzijl, Dalfsen, Genemuiden, Hasselt, Kampen, Kampereiland, Kuinre, Mastenbroek, Oldemarkt, Vollenhove, St. Jansklooster, Staphorst, Steenwijkerwold, Willemsoord, Wilsum, IJsselmuiden, Zwartsluis en Zwolle. Vaak leggen vrijwilligers de bladen neer bij recreatiebedrijven. De oplage is 15.000 stuks.

Het platform Welkom in de Kerk maakt Wal & Water. Voorzitter van het bestuur van deze organisatie is dominee Frits Slothouber uit Zwolle. Samen met een uitgebreid team zorgt hij ervoor dat het magazine elk jaar wordt gemaakt. Dat is een hele klus en het is allemaal vrijwilligerswerk. ‘Fundament van Wal & Water is het evangelie, de blijde boodschap, maar het is niet puur een blad over het geloof. Er staat van alles in om lezers te boeien. Kerken verspreiden het blad. Ze betalen een hele kleine bijdrage per exemplaar en samen met sponsoren spelen we elk jaar quitte’, zegt Slothouber.

Die blijde boodschap is volgens de Zwolse dominee: ‘Dat de gekruisigde Jezus voor onze zonden is gestorven, is opgestaan en van ons houdt. Die boodschap is zo mooi dat we elk jaar moeite doen om deze te verspreiden. ‘We dringen het niet op. Dit blad biedt de mogelijkheid om kerken in de regio te bezoeken en via de artikelen klinkt het geloof ook door. Als je niet gelooft, is het ook een mooi magazine.’

Bijzonder is de zogeheten vakantiepastor. Dat zijn predikanten die gedurende de zomermaanden gebeld of gemaild kunnen worden als toeristen pastorale hulp nodig hebben. ‘Op vakantie staat het gewone, drukke leven even stil en vaak borrelen er dan gedachten en vragen op, waarover je iemand wilt spreken of mailen’, aldus Slothouber.

Vakantiegangers kunnen in de maanden juni tot en met augustus mailen of bellen met de vakantiepastor. Telefoontjes en mailtjes worden altijd beantwoord en er zijn zonodig professionele hulpverleners beschikbaar.

De vakantiepastor is bereikbaar via vakantiepastor@gmail.com of 06 – 1668 4726. De Vakantiepastor is niet één persoon, maar meerdere dominees die dienst hebben. ‘We worden niet heel vaak gebeld, maar het gebeurt wel. Er is altijd iemand die naar je wil luisteren, dat is de gedachte hierachter.’